Ceny padají. Obchodníci zbožně vyhlížejí Vánoce

Zdeněk John
9. 10. 2009 9:15
Za měsíc se spotřebitelské ceny dokonce o 0,4 % snížily
Spotřebitelské ceny klesají, už jsou na úrovni loňského roku. Ilustrační foto.
Spotřebitelské ceny klesají, už jsou na úrovni loňského roku. Ilustrační foto. | Foto: AHOLD Retail Slovakia

Praha - Ceny rostou v Česku nejpomaleji za posledních šest let. Český statistický úřad ráno zveřejnil nejnovější údaje o inflaci, ze kterých vyplývá, že spotřebitelské ceny byly v září na stejné úrovni jako před rokem.

To se stalo naposledy v roce 2003. Za poslední měsíc ceny dokonce klesly, a to o 0,4 procenta, jak předpovídali analytici.

Když před rokem přijel řidič k čerpací stanici, zaplatil za litr Naturalu 95, nejběžněji používaného benzinu u nás, zhruba 26,80 za litr. Totéž činí dnes. Jenže benzin, který v říjnu 2008 srážel inflaci dolů, je v tomto příběhu trochu výjimečný. Jiné zboží za rok zlevnilo, některé dokonce podstatně: potraviny, byty, auta, to vše nyní Češi kupují za rekordně nízké ceny.

Ještě o něco níž, než se očekávalo, klesly ceny potravin, které mířily směrem dolů už desátý měsíc po sobě. Levněji jsme v září nakupovali také oblečení a boty, ale například i mobilní telefony.

Z oběhu zmizely peníze, jak říkají ekonomické poučky o deflaci, záporné inflaci, tedy jevu, na jehož hranici nyní Česko stojí. Jak zmizely, se ví: banky je málo půjčují, lidé je málo utrácejí. U obou hraje podstatnou roli opatrnost a strach z budoucích měsíců.

Budou ceny klesat dál?

Zákazníci nejsou sami, kdo si nyní klade otázku, jak dlouho ještě vydrží ceny při zemi.

O některých už existují relativně přesné informace. Například ceny elektřiny od 1. ledna klesnou v průměru o sedm procent. Naopak lidé v bytech s regulovaným nájemných si připlatí - někde o pár procent, ale jsou i města, kde nájmy vyletí o polovinu.

Ale jinak to vypadá, že ani s blížícími se Vánocemi, na které pohlížejí obchodníci tentokrát s dvojnásobnou zbožností, se nic dramatického nestane.

Tento vývoj eminentně zajímá i ČNB. Centrální banka oslovila - tak jako každý měsíc - sedm domácích a jednoho zahraničního analytika, aby předpověděli další vývoj inflace. Výsledek? Všichni v září prorokovali, že v nejbližších měsících se index spotřebitelských cen, kterým se inflace měří, bude pohybovat kolem nuly.

Teprve až se ekonomika zmátoří (kdo ví, kdy to bude!?), očekávají mírný růst. Zhruba za rok by podle nich měla činit 1,8 procenta, což je hluboko pod tím, kde inflaci očekává ČNB. Už proto se silně spekuluje o tom, že bankéři z ulice Na Příkopě, kde centrální banka sídlí, brzy opět sníží úrokovou sazbu, a zlevní tak peníze ve snaze dostat jich část zpátky do oběhu.

Inflaci však v příštích měsících budou brzdit dva silné faktory: nízké ceny surovin, hlavně ropy, od které se odvíjejí ceny mnoha výrobků i služeb. A pak neschopnost lidí nakupovat, když jejich mzdy zamrznou, nebo dokonce půjdou dolů a víc a víc jich také bude přibývat mezi nezaměstnanými.

 

Právě se děje

Další zprávy