Banky už zase půjčují. Nowaco získalo tři miliardy

Adam Junek
8. 10. 2009 8:05
Úvěr poskytnutý ČSOB má krýt stávající dluhy a rozsáhlé investice
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pláč českých firem, že jim banky nechtějí v krizi půjčovat, by se měl pomalu stát minulostí.

Podle zjištění online deníku Aktuálně.cz právě v těchto dnech česká potravinářská společnost Nowaco získala obří půjčku od českých bank.

ČSOB totiž firmě poskytla úvěr ve výši tří miliard korun.

"Jde o největší půjčku, jakou jsme zařizovali za poslední rok," potvrdil deníku Aktuálně.cz Ivan Meloun, ředitel akvizičního financování v ČSOB.

Z celkové sumy 3,12 miliardy poskytla sama ČSOB 60 procent. Zbytek hledala na trhu u ostatních bank. "Zájem byl velký. Závazných nabídek jsme dostali na sumu o padesát procent větší," dodal Meloun.

Úvěr byl poskytnut na šest let, což je o rok déle než je na trhu v dnešní době běžné.

Půjčka souvisí se změnou majitele Nowaca, které působí i na Slovensku. Spolu s polskou společností Farutex ji koupila jihoafrická firma Bidvest za přibližně 250 milionů eur (přes šest miliard korun).

Úvěr má krýt přefinancování stávajícího dluhu firmy a rozsáhlé investiční plány.

Společnost Nowaco je předním distributorem mražených a chlazených produktů v České republice. Mezi její známé výrobky patří například zmrzliny Prima. Jen v Česku skupina zaměstnává 1500 lidí.

Podobně velkou transakci provedla ČSOB naposledy na jaře tohoto roku. Tehdy půjčila přibližně 2,5 miliardy jiné potravinářské společnosti - Hamé.

 

Právě se děje

Další zprávy