Brusel vyšetřuje Česko kvůli vysokému schodku rozpočtu

ČTK ČTK
7. 10. 2009 11:55
Kvůli krizi je na tom podobně 20 zemí EU
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Evropská komise dnes zahájila s Českem řízení kvůli nadměrnému rozpočtovému schodku. Rozpočtový deficit letos totiž překročí stanovenou hranici tří procent hrubého domácího produktu (HDP). Pokud Češi veřejné finance nenapraví, hrozí jim pokuta.

Kromě Česka dnes Brusel odstartoval i vyšetřování Slovenska a dalších sedmi členských států, celkově se tak v takzvané proceduře pro nadměrný schodek rozpočtu nachází 20 zemí unie. Za zhoršení veřejných financí v celé EU může především současná hospodářská krize.

Právě propad ekonomiky je příčinou horšího hospodaření i v Česku. To nic ovšem nemění na tom, že vláda bude muset rozpočtový schodek opět výhledově "stlačit" pod tři procenta HDP. Zatím ovšem není jasné, do jakého termínu - o tom později rozhodne Evropská komise a členské státy EU. "Plánovaný nadměrný schodek může být v rámci platné evropské legislativy považovaný za výjimečný," uvedla komise.

České ministerstvo financí sice původně plánovalo, že rozpočtový deficit letos dosáhne 3,9 procenta HDP, ale v současnosti odhaduje propad hospodaření až na 5,5 procenta HDP. Pokud by ovšem čeští poslanci neschválili takzvaný úsporný balíček, deficit by byl ještě vyšší a mohl by přesáhnout sedm procent HDP a destabilizovat veřejné finance.

 

Právě se děje

Další zprávy