Prodej Pražské teplárenské dostal v Bruselu zelenou

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 10. 2009 11:25
Firmu koupí International Power Opatovice, EnBW AG a hlavní město Praha.
Potrubí Pražské teplárenské posílá teplo třetině hlavního města.
Potrubí Pražské teplárenské posílá teplo třetině hlavního města. | Foto: Martina Machová

Brusel - Pražská teplárenská může změnit majitele, řekla dnes Evropská komise. Společnost, která dodává teplo více než třetině Prahy, tak koupí trojlístek International Power Opatovice, EnBW AG a hlavní město Praha.

„Komise dospěla k názoru, že navrhovaná transakce nebude bránit účinné hospodářské soutěži v Evropském hospodářském prostoru ani v jeho podstatné části," rozhodli komisaři. A to přesto, že prodej teplárny se projeví na trhu dodávek dálkového vytápění i na trhu distribuce elektřiny.

„Šetření Komise však dospělo k závěru, že navrhované spojení nebude vzhledem k nízkým podílům na souvisejících předcházejících a navazujících trzích vylučovat hospodářskou soutěž a že na trhu zůstane přítomen dostatečný počet soutěžitelů," zdůvodnila své rozhodnutí komise.

Pražská teplárenská dodává teplo vyrobené převážně z uhlí administrativním a obchodním centrům, velkým průmyslovým podnikům i čtvrt milionu domácností. Se 49 tepelnými zdroji a 664 kilometry teplárenských sítí patří mezi největší dodavatele energie v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy