Zahraniční obchod splaskl nejvíc od začátku roku

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 10. 2009 9:59
Krize stlačila obrat o 40 miliard korun. Klesl dovoz i vývoz.

Praha - Více než desetimiliardovým přebytkem, zato s nejnižší hodnotou obratu skončil srpen pro zahraniční obchod v Česku. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Ve druhém prázdninovém měsíci dál klesaly v porovnání s loňským rokem vývoz (meziročně o 8,8 procenta) i dovoz (o 14,2 procenta).

Celková obchodní bilance se zlepšila a skončila přebytkem 10,6 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 9,1 miliardu. To je více, než odborníci předpokládali.

„Trh čekal v průměru 7, 1 miliardy korun, ale odhady byly i plus 14 miliard. Na zahraniční obchod opět pozitivně působily nižší ceny ropy v porovnání s loňským rokem, obecně slabá domácí poptávka a samozřejmě šrotovné v okolních státech," říká analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Odhaduje, že tyto vlivy do konce roku zmizí a ke konci roku se bilance zahraničního obchodu ocitne v deficitu. Celková letošní bilance podle odborníků i tak skončí přebytkem asi 90 miliard korun, což je o 22 miliard víc než vloni.

Spíš než na přebytek ale analytici poukazují na nízký obrat v obchodování se zahraničním. Ten totiž klesl o 40 miliard korun a je tak nejnižší od začátku roku.

„Data potvrzují, že jsme v čase o několik let zpět, pokud jde o obrat našeho zahraničního obchodu.Situace na zahraničních trzích zůstává nadále velmi složitá. S podstatně sníženou vnější poptávkou se potýkají nejen naši, nýbrž i zahraniční vývozci. Dokládá to fakt, že téměř u všech členských států Evropské unie je u hodnoty vývozu i dovozu za letošní rok uvedeno záporné znaménko," říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka.

Nijak růžově podle něj nezní ani předpovědi dalšího vývoje světového obchodu, který nejspíš letos pocítí jeden z historicky největších propadů.

 

Právě se děje

Další zprávy