Nová čísla: Kvůli levnému mléku začaly mizet krávy

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 10. 2009 12:00
Velká jatka v posledních měsících vybíjejí stovky kusů dojného skotu
Evropští farmáři při svých protestech vylévají litry mléka do kanálů.
Evropští farmáři při svých protestech vylévají litry mléka do kanálů. | Foto: Reuters

Brno - Stále trvající mléčná krize sráží chovatele krav i v Česku na hranu propasti. K nedávnému varování Agrární komory, že se stavy dojnic budou muset snižovat, protože se jejich chovatelé neuživí, se nově přidal Český statistický úřad.

Podle jeho dnešní zprávy se stáda za poslední rok zmenšila ve většině krajů. Například v Olomouckém stavy za letošní první pololetí poklesly o více než 700 kusů. Procentuálně nejvyšší pokles vidí statistici v Karlovarském kraji, kde skotu ubylo o 2,3 procenta.

A majitelé jatek to potvrzují.

"Za uplynulé dva měsíce jsme vybíjeli dva nedaleké kravíny. Jeden ze zrušených chovů měl asi čtyři stovky kusů, druhý asi pět stovek. Ale klesající kupní síla je cítit i na poptávce po mase," konstatoval Jiří Jedlička, generální ředitel společnosti Skaličan v České Skalici, která provozuje i jatka.

Stejnou zkušenost mají i na Jatkách Váša v Mimoni. "Rozhodně přibylo porážení hovězího, zrovna před nedávnem jsme vybíjeli chov o 300 kusech. Důvodem je jednoznačně mléčná krize," uvedl Martin Štěrba, vedoucí nákupu Jatek Váša.

Agrární komora ve svém průzkumu mezi více než polovinou chovatelů dojného skotu zjistila, že se stavy dobytka snížily asi o šest procent.

"Dotázaných 1600 farmářů snížilo stavy asi o 23 tisíc kusů. Část z nich šla na porážku, část se podařilo prodat do zahraničí. Například Nizozemí v současné době rozšiřuje stáda," upozornil prezident komory Jan Veleba.

"Déle než rok na chov doplácet nemůžeme"

Farmáři prodávají narychlo jednotlivé kusy, ale i celá stáda, například do Rakouska. Některé k dalšímu chovu, jiné na porážku na tamní jatka.

"Zatím jsme stavy nesnižovali, ale uvažujeme o tom. Situace je neúnosná, výkupní cena mléka se nehýbe, a pokud by ještě snížili dotace, bude snížení stavů nezbytné," poznamenal Miloslav Kubů, jednatel společnosti Tegro, která chová 120 dojnic.

Na výrobu mléka doplácí společnost už téměř rok a právě hranice dvanácti měsíců bude klíčová. "Řekli jsme si, že déle než rok doplácet nebudeme. Někteří v okolí už chovy zrušili, ale zatím to není masové," dodal Kubů.

S likvidací stád holštýnského skotu váhají v zemědělském družstvu Všestary. "Zatím se snažíme hledat úspory, kde se dá. Budeme stavy držet, dokud to půjde, ale víme o tom, že některé podniky už musely stavy snížit nebo zrušit celé chovy," konstatovala ředitelka družstva Monika Nebeská.

Mléčná krize sužuje celou Evropskou unii. Většina zemí vyrobí víc mléka, než dokáže spotřebovat, ale za tak vysokou cenu, že jej nedokáže prodat do zahraničí.

V Česku je výkupní cena mléka tak nízko, že chovatelé dojného skotu doplácejí na každý litr mléka dvě koruny. Na svou situaci se zemědělci snažili upozornit několika demonstracemi i blokádou silnic. Protesty se odehrávají v celé Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy