Muž bez občanky neuspěl, rodné číslo se mu nevrátí

Tomáš Fránek
6. 10. 2009 10:20
Plénum Ústavního soudu zamítlo stížnost Jana Tkadlece z Ostravy
Při svém proslovu předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (vlevo) také upozornil na nebezpečí režimů potlačujících svobodu. Shodou okolností jej u řečnického pultu za několik minut vystřídal předseda KSČM Vojtěch Filip. Za jeho řeč mu ale většina soudců netleskala.
Při svém proslovu předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (vlevo) také upozornil na nebezpečí režimů potlačujících svobodu. Shodou okolností jej u řečnického pultu za několik minut vystřídal předseda KSČM Vojtěch Filip. Za jeho řeč mu ale většina soudců netleskala. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Podnikatel Jak Tkadlec, který 35 let žil se špatným rodným číslem, neuspěl se snahou donutit úřady, aby se jeho problémy znovu zabývaly.

Plénum Ústavního soudu (tedy sbor všech soudců) odmítlo Kadlecovu stížnost na to, že mu byla odepřena spravedlnost.

Tkadlec se tak domáhal zrušení verdiktu Nejvyššího správního soudu, kterým byla odmítnuta jeho kompetenční žaloba směřující proti Ministerstvu vnitra a Magistrátu města Ostravy.

Muž bez dokladů

Tkadlec ve stížnosti uvedl, že téměř 35 let užíval rodné číslo podle rodného listu s koncovkou 229.

Česká správa sociálního zabezpečení ho však v roce 2001 v souvislosti s přiznáním částečného invalidního důchodu informovala, že koncovka rodného čísla 229 byla na rodném listu vyznačena chybně a že správnou koncovku jeho rodného čísla představuje číslo 225.

A Tkadlec s tím nesouhlasil a požadoval, aby ostravský magistrát i Ministerstvo vnitra znovu prověřilo správnost údajů v informačním systému evidence obyvatel a rozhodly, které číslo je správné. Ministerstvo i magistrát ale uvedly, že koncovka 225 platí a magistrát se rozhodl, že údaje v registru prověřovat nebude a nezablokuje. "O správnosti a úplnosti rodného čísla nejsou pochybnosti," rozhodly úřady.

Tkadlec proto chtěl, aby soudy příkazaly magistrátu rozhodnout o zablokování rodného čísla. To ale Nejvyšší správní soud odmítl. Podle nich nejde o kompetenční spor, Ministerstvo vnitra ani magistrát podle soudců nepopřely své pravomoci, ale rozhodly, že není důvod ke změně rodného čísla a ani k provedení opravy.

Ani ústavní soudci Kadlecově stížnosti nevyhověli a odmítli ji jako neopodstatněnou. Podle soudců nejvyšší správní soud svoje rozhodnutí přezkoumatelným způsobem doložil. "Nemůže-li se soud zabývat návrhem z důvodu stanoveného zákonem a návrh odmítne, nelze obecně takový postup soudu hodnotit jako odepření spravedlnosti," uvedli soudci ve svém verdiktu.

Podle soudců tak Nejvyšší správní soud neporušil Tkadlecovi práva a rozhodl správně.

Žaloby neúspěšné

Tkadlec se už o to, že byl přidělením rodného čísla poškozen, soudí neúspěšně už několik let. Nejvyšší soud tak odmítl jeho žalobu, ve které chtěl, aby mu český stát zaplatil za to, že mu bylo přiděleno špatné rodné číslo. Ve výjimečném sporu požadoval Tkadlec odškodnění ve výši dva miliony korun a dalších dvě stě padesát tisíc korun za každý měsíc, kdy zůstává bez dokladů.

Nejvyšší správní soud také potvrdil postup ostravského magistrátu, který už Tkadlecovi vystavil doklady s rodným číslem s koncovkou 225. Podle soudců jde sice o zásah do Tkadlecových práv, ale nyní je možné jenom starou chybu úřadů přehlednout. Podle soudu by Tkadlec měl svoje doklady přijmout.

A jeden ze senátů Ústavního soud už letos odmítl další Tkadlecovu stížnost na Živnostenský úřad v Ostravě, po kterém požadovala také zablokování údajů s rodným číslem.

 

 

Právě se děje

Další zprávy