Čeští bankéři se pochválili. Ale příští rok bude těžší

Zdeněk John
5. 10. 2009 17:46
Česká bankovní asociace říká, že její členové zvládají krizi zatím velmi dobře.
Prezident České bankovní asociace, předseda představenstva a generální ředitel UniCredit Bank Jiří Kunert.
Prezident České bankovní asociace, předseda představenstva a generální ředitel UniCredit Bank Jiří Kunert. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Bankéři se pochválili za to, jak tuzemské finanční domy zvládají světovou krizi. Účastníci shromáždění členů České bankovní asociace (ČBA) se shodli, že český bankovní sektor obstál jako jeden z nejzdravějších v porovnání s celým světem.

Zní to sebevědomě, ale čísla o ziscích dávají bankéřům zapravdu. Banky a stavební spořitelny jen za pololetí vydělaly celkem 26,6 miliardy korun, tedy přibližně stejně jako rok předtím, kdy o krizi věděli jen zasvěcení. Většinu z těchto zisků si připsala takzvaná velká čtyřka: Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit Bank.

Rizika: nezaměstnaní

Experti, kteří se bankami  podrobně zabývají, však krotí přílišný optimismus pohledem do příštích měsíců. "Nezaměstnanost i počet bankrotů nadále porostou. To bude znamenat další růst podílu nesplácených úvěrů, a tedy i nákladů rizika. Mimořádně vysoké výnosy z obchodování, kterých jsme byli svědky u některých bank v prvním pololetí, se nemusí opakovat," poukazoval na konci srpna analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka.

Česká bankovní asociace podle údajů, které poskytla agentura ČTK, sdružuje 33 bank, které reprezentují téměř celý trh (99 procent).

Prezident ČBA Jiří Kunert příznivě hodnotí návrh státního rozpočtu s redukovaným schodkem a také Janotův balíček, od něhož si banky slibují pro sebe důležitý faktor: finanční stabilitu v zemi. "Nicméně i tak zůstává další vývoj veřejných rozpočtů problémem, jehož vývoj budou banky nadále bedlivě sledovat," citovala ČTK Kunerta.

 

Právě se děje

Další zprávy