Stravenková fúze: Accor pohltil Exit Group

Ekonomika Ekonomika
5. 10. 2009 13:05
Druhá největší firma koupila čtyřku na trhu. Zůstává ale dvojkou.
Takto budou nyní vypadat stravenky obou spojených společností.
Takto budou nyní vypadat stravenky obou spojených společností. | Foto: Accor Services

Praha - Téměř půl milionu lidí bude od nynějška využívat stravenky a další poukázky společnosti Accor Services CZ. Společnost se totiž „nafoukla" o více než polovinu tím, že koupila svého konkurenta na stravenkovém trhu, skupinu Exit Group.

Informovala o tom ČTK, která také uvedla, že celková hodnota transakce dosáhla 15 milionů eur, tedy v přepočtu 381,5 milionu korun. I když dosavadní dvojka pohltila čtvrtého největšího hráče, jedničkou i nadále zůstává Sodexho Pass s více než půlmilionem uživatelů z 26 tisíc firem.

„Společnost Accor Services CZ zvýší objem vydávaných stravenek o více než 50 procent. To nám otevírá unikátní možnost nabídnout 10 tisícům firemních zákazníků Exit Group naše služby," řekl generální ředitel Accor Services CZ Bruno Berthier.

Počet firem, které využívají služeb Accor Services se tak téměř zdvojnásobí. Před převzetím Exit Group jich totiž bylo 13 tisíc. Počet jednotlivců, kteří poukázky od této společnosti využívají vzroste z 330 tisíc na 495 tisíc lidí.

Podle francouzského serveru Cercle Finance chce Accor v budoucnu přeskočit Právě Sodexho.

„Tato obchodní operace odpovídá strategii rychlého růstu firmy Accor Services ve střední Evropě," komentoval krok Arnaud Erulin, výkonný ředitel Accor Services pro střední Evropu a Skandinávii.

Krize úřaduje i u "stravenkářů"

Všechny stravenkové firmy v Cesku , mezi které patří ještě Cheque Dejeuner a menší regionální firmy vykazují roční obrat 13 až 14 miliard korun.

Hospodářská recese však postihla i tyto služby. Zaměstnanecké benefity, mezi nimiž patří stravenky a jiné poukázky mezi stálice, se při plánování úspor ve firmách ocitly na černé listině jako jedny z prvních. Potvrzují to průzkumy mezi firmami i zaměstnanci.

O společnostech poskytujících poukázky se opět mluvilo letos na jaře, kdy takzvaná „stravenková lobby" napřela své síly a přesvědčila poslance ke schválení novely zákona o sociálních službách.

Ten obsahoval zavedení poukázek na péči a Ministerstvo práce a sociálních věcí podle něj má vyhlásit tendr na jediného dodavatele těchto poukázek. Právě proto novela čelila ostré kritice. Ale marně. Na konci června ji podepsal i prezident Václav Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy