Rusko se v těžbě ropy vrací do éry Sovětského svazu

Tomáš Fránek
2. 10. 2009 15:59
Těžba poprvé v historii překročila deset milionů barelů denně
Ceny klesají. Ilustrační snímek
Ceny klesají. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Moskva - Těžba ropy v Rusku dosáhla nového vrcholu a vrátila se do éry, kdy ještě existoval Sovětský svaz.

Těžba ropy v zemi tak poprvé podle agentury Bloomberg překonala hranici deseti milionů barelů denně.

Pro ilustraci: v roce 1991, kdy se Sovětský svaz rozpadl, se v Rusku těžilo 9,33 barelů denně. Nyní výrazně vzrostla i produkce největší ruské ropné společnosti, státní firmy Rosněfť. Ta začala těžbu na ložisku Vankor, které by se mohlo stát jedním z deseti největších ropných polí na světě.

Rusko se v letošním roce stalo v produkci ropy jasnou světovou jedničkou. V současnosti již těží téměř o 25 procent ropy více než jeho nejbližší konkurent, Saúdská Arábie. Ta v září těžila 8,1 milionu barelů ropy denně, tedy zhruba stejně jako v předchozím měsíci.

Analytici ale upozorňují, že zvýšení těžby je dočasné. "Nynější oživení (těžby) je výsledkem investic z předchozích let," upozornil jeden z analytiků ruské společnosti Alfa-Bank.

Růst těžby ropy v Rusku se příliš nelíbí Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), která se snaží omezováním produkce podpořit ceny.

OPEC se od loňského září dohodl na snížení těžby o celkem 4,2 milionu barelů denně, což odpovídá zhruba pěti procentům celosvětové spotřeby ropy.

 

 

Právě se děje

Další zprávy