Stát prohrává spor o 150 tisíc nábojů pro Afghanistán

Tomáš Fránek
5. 10. 2009 8:34
Firma chtěla vyvézt 150 tisíc nábojů pro pistole Makarov
Afghánská národní policie používá pistole Makarov.
Afghánská národní policie používá pistole Makarov. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Stát poškodil firmu, které zakázal vyvézt do Afghanistánu sto padesát tisíc nábojů pro pistole Makarov používané místní policií.

Vývoz nábojů zakázalo firmě Imex Group vedení ministerstva průmyslu a obchodu, které licence pro obchodníky ze zbraněmi vydává. Argumentovalo přitom tajnou zprávu ministerstva zahraničí.

Podle soudu ale stát porušil zákon. Firma měla právo znát tajné důvody, které k zákazu vývozu vedly.

Fakta:

  • Podle výroční zprávy o vývozu zbraní z Česka stát za loňský rok zakázal vývoz zbraní pro různé odběratele v Afghanistánu, Brazílii, Burkině Faso, Gruzii, Iráku, Izraeli, Jemenu, Kamerunu, Konžské demokratické republice, Malajsii, Moldavsku, Srbsku, Srí Lance, Ugandě a Ukrajině.
  • V roce 2008 bylo celkem uděleno 1044 licencí k vývozu vojenského materiálu z ČR v hodnotě 212,3 milionu eur. Počet udělených povolení se oproti roku 2007 zvýšil o deset procent.

Nejvyšší správní soud proto rozhodl, že stát porušil právo firmy na spravedlivý proces, když zástupce Imexu nedal možnost utajenou zprávu prostudovat.

"Je to zásah do ústavně zaručeného práva na spravedlivý proces, který je v demokratickém právním státě nepřípustný," rozhodl senát Nejvyššího správního soudu vedeného předsedou Radanem Malíkem.

Soud přitom odmítl námitky státu, že i kdyby se zástupci firmy mohli s tajnými informacemi seznámit, tak by náboje do Afghanistánu stejně společnost nemohla vyvézt. Ovšem - podle soudců by alespoň zástupci firmy získali argumenty, jimiž by se mohli bránit v případném odvolacím řízení.

Společnost Imex Group už dříve avizovala, že se cítí postupem státu poškozena a milionové škody chce vymáhat žalobami.

Podle firmy totiž stát na jedné straně vývoz zbraní do Afghánistánu zakázal, na straně druhé sám do země zbraně dodává.

Česká vláda totiž darovala do Afghanistánu celkem dvanáct helikoptér - šest strojů Mi-17 a šest Mi-24.

 

Právě se děje

Další zprávy