Prodej náchodského piva platí, obchod ale šetří Brusel

Tomáš Fránek
2. 10. 2009 10:43
Pivovar Holba nabídl za náchodský podnik nejvyšší cenu
Foto: Martina Machová

Brno - Prodej pivovaru v Náchodě, posledního většího pivovaru vlastněného městem, platí.

Pivovaru Holba, který za náchodský podnik nabízel 185 milionů korun, se totiž ani u Ústavního soudu nepodařilo prosadit předběžné opatření, které by prodej náchodského piva zastavilo.

Prodej pivovaru ale prověřuje ještě Evropská komise s tím, zda nešlo o nedovolenou podporu ze strany města.

V soutěži, ze které radní v Náchodě Holbu vyřadili, se stoprocentním vlastníkem stal Liberecký investiční fond (LIF), který jej od města koupil za 150 milionů korun.

Nesrovnalosti od začátku

Prodej náchodského piva provázely nesrovnalosti od samého počátku. Radní se jej rozhodli prodat poprvé již v červnu 2008, a to za 135 milionů bez výběrového řízení. Až po zásahu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vypsali výběrové řízení.

O pivovar se zajímaly hanušovická Holba, slovenský Stein Beverages nebo další významný hráč z české pivovarnické scény K Brewery Group. Objevila se také nabídka moskevské obchodní společnosti Russian Tradition Group, která nabízela za stoprocentní podíl až 165 milionů korun.

Pivovar Holba, který nabídl nejvyšší cenu, soud požádal o předběžné opatření, které by zakázalo městu akcie na Liberecký investiční fond převést. Krajský soud v Hradci Králové žalobě firmy vyhověl, Vrchní soud v Praze ale předběžné opatření zrušil.

Zástupci Holby proto využili poslední možnosti a obrátili se se stížností na Ústavní soud. Podle právních zástupců Holby došlo k porušení práva na soudní ochranu a práva na spravedlivý proces.

Neprokázal poškození

Ústavní soudci ale stížnost odmítli, předběžné opatření tak neplatí. "Z ústavní stížnosti není dostatečně zřejmé, jak samotný, byť protiprávní průběh výběrového řízení pivovar Holuba poškozuje na jejích právech," uvedl v nálezu soudce zpravodaj Jiří Mucha.

Vrchní soud tak podle Ústavního soudu pivovar Holba nepoškodil.

Celý případ ale ještě nekončí. Prodej pivovaru totiž prověřuje Evropská komise. Deníku Aktuálně to potvrdil místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kamil Rudolecký. "Úřad v rámci své poradenské a monitorovací role v oblasti veřejné podpory s Evropskou komisí spolupracuje," uvedl Rudolecký.

Nový majitel už na jaře představil svou strategii. Novým druhem piva je jedenáctka, se kterou se do budoucna počítá jako s vlajkovou lodí celého podniku. S novým pivem počítá zejména pro český trh se zaměřením na východní Čechy.

 

Právě se děje

Další zprávy