Česku hrozí další dluhy, města ztrácejí desítky miliard

Karel Toman
10. 10. 2009 16:15
Obce a kraje dostanou letos o 24 miliard méně než vloni. Příští rok bude hůř
Magistrát hlavního města Prahy.
Magistrát hlavního města Prahy. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Stále větší problémy s hrozícími schodky rozpočtu začínají mít po státní pokladně i samosprávy. Kvůli hospodářskému poklesu se letos krajům a městům propadnou příjmy z daní až o 15 procent. A hned tak neporostou.

Už příští rok to zřejmě povede k zadlužování samospráv, a tedy dalšímu zhoršení kondice českých veřejných financí.
"V říjnu či listopadu to začne mít dopad na platební morálku města. Počítám, že nebudeme schopni držet splátkové kalendáře," upozorňuje na vážnost situace Radim Hlaváč, vedoucí odboru financí na radnici v Kroměříži.

Město splácí 188 milionů korun starých dluhů a letos oproti původním odhadům dostane na příjmech z daní o 35 milionů méně. Po vyčerpání rezervy a přijetí úsporných opatření tak Kroměříži letos hrozí schodek přes 20 milionů. Třeba Kolín ale dluží za přípravy průmyslové zóny a bytů pro automobilku TPCA miliardu a půl.

Daňové příjmy v miliardách

  • 2008 (skutečnost)
    Obce: 155,7
    Kraje: 51,7
    Celkem: 207,4
  • 2009 (očekávaná skutečnost)
    Obce: 137,8
    Kraje: 45,4
    Celkem: 183,2
  • Rozdíl 2008 / 2009
    Obce: 17,9 (-11,5%)
    Kraje: 6,3 (-12%)
    Celkem: 24,2 (11,7%)

(Zdroj: Ministerstvo financí)

Vyhlídky na příští rok ale nejsou lepší ani pro velká města a kraje.

Praha letos dostane o pět miliard méně, než s kolika počítal její letošní rozpočet. "A příští rok klesnou daňové příjmy podle odhadů ministerstva financí na úroveň roku 2006," tvrdí Zdena Javornická, šéfka odboru rozpočtu na pražském magistrátu.
"Díky finančním rezervám z minulosti to letos město ustojí. V roce 2010 ale bude situace zřejmě jiná," naznačila možné potíže rozpočtářka hlavního města.

Letos ještě přežijeme

Také Plzeň vstupovala do letošního roku s přebytkem 200 milionů. Kolem pololetí ale město muselo sáhnout k úsporám na investicích a provozu ve výši dalších 200 milionů. Teď vedení města připouští, že letos skončí se schodkem 100 milionů. Roční účet za krizi tak pro Plzeň může představovat půl miliardy a do nového roku vstoupí se stomilionovou "sekerou".

Olomoucký kraj bude mít vyrovnaný rozpočet jen za cenu úspor skoro půl miliardy - více než osminy příjmů kraje. Úřad osekal výdaje na příspěvkové organizace i na svém provozu, omezil některé dotace. Investice zaplatil z úvěru Evropské investiční banky, což už příští rok nejspíš nepůjde.

Problémy se liší případ od případu. Například Pardubice se slovy vedoucího tamního ekonomického odboru Václava Brože neobávají ani příštího roku, i když čekají příjmy stejné jako letos, tedy výrazně nižší. Pro většinu samospráv ale propad přišel trochu jako šok.

Při sestavování rozpočtů na rok 2009 totiž počítaly i ty opatrné samosprávy se stejnými nebo mírně vyššími příjmy než vloni. Až do června také  skutečně dostávaly na daních stejně jako v roce 2008. Od července se ale příjmy propadly tak výrazně, že díry po nich místy okamžitě "vyluxovaly" veškeré finanční rezervy.

Samotná Praha dostala ke konci srpna na daních o 1,7 miliardy korun méně, než čekala. Podle posledního odhadu ministerstva financí letos dostanou samosprávy dohromady o 24 miliard korun méně. Obce a města tak budou chudší skoro o 18 miliard, kraje dostanou o víc než šest miliard méně. To je propad zhruba o 12 procent.

"To je ale jen meziroční srovnání," upozorňuje výkonný místopředseda svazu měst a obcí České republiky Vladimír Jech. Oproti předpokladům na letošní rok se podle něj očekává propad kolem 15 procent. Zatím. Jak se budou daňové příjmy vyvíjet dál, si totiž nikdo netroufá odhadnout.

Další dlužník na obzoru

"Je to věštění z koule. Nevím, jaké nám zbudou dluhy, jestli se propad příjmů z daní ještě neprohloubí a jaký dopad bude mít Janotův balíček. Za měsíc budou všichni o něco chytřejší," uvažuje správce pokladny v Kroměříži. Také Praha chce s dalším postupem počkat, až bude jasný vývoj příjmů z daní za třetí čtvrtletí.

Ministerstvo financí obcím příští rok přilepší na výkon státní správy o dvě miliardy. Dalších 8,2 miliardy samosprávám přidá  Janotův balíček (5,4 miliardy přijde z vyšší DPH, 2,8 miliardy z vyšší daně z nemovitosti).

I tak však mohou mít podle některých odborníků hrozící ekonomické potíže samospráv v budoucnu citelný dopad na zdraví celých českých veřejných financí.

Podle ekonomického experta ODS Martina Kocourka se v roce 2010 obce a kraje zadluží i po úsporných opatřeních nejméně o 30 miliard korun. Spolu s osekaným schodkem státního rozpočtu ve výši 163 miliard se tak příští rok prohloubí dluh veřejných financí o více než 190 miliard.

Velká část dočasných "úsporných" opatření Janotova balíčku navíc s koncem roku 2010 skončí. Například právě vyšší daň z nemovitostí a zvýšená DPH. Příjmy samospráv se tak o tyto položky v roce 2011 zase sníží.

Samosprávy se dosud zadlužovaly málo, ale stálým tempem (viz grafy). Pokud však nesáhnou k razantním úsporám, hrozí, že se tohle tempo kvůli krizi v budoucnu zvýší. Problém Česka se zadlužováním by se tím příští rok ještě prohloubil.

"Dokud tu byl šestiprocentní růst ekonomiky, rostl deficit veřejných rozpočtů jen na straně státního rozpočtu," naznačuje Kocourek. Po propadu příjmů z daní se teď ale podle něj přidají i dosud poměrně bezproblémové samosprávy. "Nesmíme se už dívat jen na státní dluh," varuje Kocourek.

Podlomené zdraví veřejných peněz

Veřejný dluh, tedy ten, kam se započítává i dluh samospráv nebo zdravotních pojišťoven, je přitom kritériem hodnocení finančního zdraví státu používaným Evropskou unií. A jeho vyhlídky do budoucna nejsou růžové.

"Potíže jsou vážné. A vážné budou i v dalších dvou třech letech. Na úroveň příjmů z roku 2008 se totiž dostaneme nejdřív v letech 2012 až 2013," říká už citovaný strážce kroměřížské pokladny Hlaváč.



 

Právě se děje

Další zprávy