Tůma patří mezi 7 nejlepších centrálních bankéřů světa

Ekonomika Ekonomika
30. 9. 2009 18:46
Žebříček sestavuje magazín Global Finance
Guvernér ČNB Zdeněk Tůma
Guvernér ČNB Zdeněk Tůma | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se dostal do vybrané společnosti. Magazín Global Finance (GF) ho zařadil mezi sedm nejlepších centrálních bankéřů uplynulého roku.

"Bankéři byli během jednoho z nejtěžších roků testováni tak, jako nikdy předtím," tvrdí vydavatel Joseph Giarraputo s tím, že centrální banky se staly jedním z nejdůležitějším nástrojem, jak jednotlivé země provést nejhorší finanční krizí od 30. let minulého století.

Podle představitelů měsíčníku Tůma dobře reagoval na hrozící zpomalení ekonomiky, když loni v srpnu začal snižovat úrokové sazby. "S inflací 6,9 procenta to byl smělý krok, ale ukázal se jako úspěšný," tvrdí GF.

Hodnocení sleduje například inflaci, ekonomický růst, stabilitu národních měn či nastavení úrokových sazeb. A ČNB si polepšila ze známky B na A. Pro srovnání - například šéf amerického Fedu Ben Bernanke dostal C (v roce 2008 dostal dokonce C-).

"Je určitě potěšující, že si naší práce všimli v zahraničí, nicméně je nutno dodat, že základy pro kvalitní fungování centrální banky se pokládají delší dobu. Takže to vnímám jako ocenění nikoli jen osoby, která je nejvíce vidět, to je guvernéra, ale i ostatních členů bankovní rady - jak těch současných, tak minulých - a také všech zaměstnanců ČNB," napsal v prohlášení Tůma.

 

Právě se děje

Další zprávy