Krize "vyrábí" v Česku nové bezdomovce a dlužníky

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 10. 2009 22:30
Příští rok bude ještě těžší nejen pro chudé, ale i ty, kdo jim pomáhají.
Lidí bez domova, kteří hledají pomoc, stále přibývá.
Lidí bez domova, kteří hledají pomoc, stále přibývá. | Foto: Naďa Straková

Brno - Kdo nic nemá, nic neztratí a hospodářská krize jej tedy nemusí zajímat. Bohužel pro všechny nemajetné nebo sociálně vyloučené obyvatele České republiky tohle pravidlo neplatí. Potvrzují to organizace, které nejchudším pomáhají.

"Roste frustrace lidí, protože byli často zaměstnáváni přes agentury nebo na krátkodobé kontrakty na sezónní práce. Ale nabídek bylo letos velice málo a zmizely i příležitosti k brigádám," poznamenala ředitelka jihomoravského sdružení IQ Roma servis Katarína Klamková.

Ještě horší situace je na severu Moravy. Pracovních příležitostí je ještě mnohem méně, navíc se nedostává ani míst ve veřejné službě, o kterou je kvůli hrozícímu snížení dávek enormní zájem.

"Zároveň se město Krnov opřelo do vyklízení bytů zatížených nějakým dluhem na nájemném, což přispívá k roztáčení dluhové spirály. Lidé se snaží rychle sehnat peníze, vytloukají půjčku půjčkou, přibývá exekucí. Přitom v mnohých rodinách už ani není co zabavovat," popsala neradostnou situaci Hana Munclingerová, vedoucí střediska sociální asistence Krnov-Rýmařov.

Bezdomovců je stále víc

Problém se zadlužováním ale nemají jen severomoravští Romové. Na touhu po "rychlých penězích" doplácí i desítky lidí, u nichž by to jen málokdo čekal - bezdomovců.

"Takzvané výhodné nabídky se teď množí a tito lidé o budoucnosti příliš neuvažují, nedovedou domyslet důsledky. Naopak pro mnohé ústavy, které půjčky poskytují jsou vděčným cílem, protože vždycky budou mít nějakou tu sociální dávku, o niž je budou moci obrat," vysvětlila Pavla Vopeláková, tajemnice národního velitele Armády spásy v České republice.

Azylové domy jsou podle ní plné předlužených lidí bez domova. I když na sobě zapracují a podaří se jim najít zaměstnání, sesypou se na ně exekutoři.

Lidé pracující v centrech, noclehárnách či azylových domech navíc potvrzují, že se zvyšuje i počet lidí bez domova, kteří hledají jejich pomoc. "Rozhodně to není tím, že by se dosud o našich službách nevědělo. Přece jen tu působíme téměř dvacet let. Bezdomovců opravdu přibývá. Podle mého názoru upadá do opravdové chudoby stále vyšší procento lidí," dodala Vopeláková.

Rok proti chudobě bude chudý

Ještě větší obavy panují mezi těmi, kdo chudým a sociálně vyloučeným pomáhají, z příštího roku. Stejně jako na ostatní na ně dopadne zdražení způsobené vyšší sazbou DPH, klesnou ale přídavky na děti - podle Janotova balíčku se vrátí na úroveň letošního prvního pololetí.

"Jsou tu často hodně početné rodiny. On se příjem 17 tisíc měsíčně může zdát závratný, ale když to rozpočítáte na sedm dětí, už to tak zářné není. Obáváme se také snižování dávek kvůli veřejné službě," vysvětlila Munclingerová.

A do zpěvu nebude ani neziskovým organizacím, které nejchudším pomáhají. Peníze v této oblasti chyběly vždycky. Už nyní je stále složitější uplatnit projekty ze sociální oblasti a získat tolik potřebné finance.

"Doputovaly k nám i zprávy, že v rámci úspor v rozpočtu bude mnohem méně peněz na dotace pro sociální služby. Že prý jestli nám současný rok připadal hubený, tak že byl v porovnání s tím příštím ještě hodně štědrý," nastínila obavy Vopeláková z Armády spásy.

Rok 2010 bude Evropským rokem proti chudobě a sociálnímu vyloučení. Mezi priority programu, který si stanovila Česká republika, patří mimo jiné boj proti předlužení, či zpřístupnění trhu práce dlouhodobě a opakovaně nezaměstnaným.

 

Právě se děje

Další zprávy