ČEZ může stavět elektrárnu za 20 miliard, stát souhlasí

Tomáš Fránek
29. 9. 2009 13:40
Stavba paroplynové elektrárny se nelíbí Ústeckému kraji a ekologům
Uhelná elektrárna Počerady
Uhelná elektrárna Počerady | Foto: ČEZ

Brno - Elektrárenská společnost ČEZ může bez problémů postavit za dvacet miliard novou paroplynovou elektrárnu v Počeradech.

Ministerstvo životního prostředí totiž rozhodlo, že elektrárna nepoškodí životní prostředí. Firma tedy může zahájit kroky k vydání stavebního povolení.

Uzavřete jinou elektrárnu

Ministerstvo se stavbou elektrárny souhlasí i přesto, že se proti její výstavbě vyslovilo vedení Ústeckého kraje a postup elektrárenské společnosti se nelíbí ani ekologům.

Podle vedení kraje by nové bloky elektrárny mohly znamenat zvýšení množství vypouštěných škodlivin v regionu. "Požadujeme, aby ČEZ před jejich spuštěním uzavřel jinou elektrárnu v regionu," uvedl náměstek ústecké hejtmanky Arno Fišera.

Ministerstvo elelektrárenské firmě dalo 48 podmínek, které musí dodržet jak při výstavbě, tak provozu elektrárny. ČEZ tak musí například vybrat co nejúspornější technologie omezující emise, vybudovat zařízení, které bude bránit hluku, vysázet zeleň nebo bourat jenom v době, kdy v okolí elektrárny nehnízdí vlaštovky.

ČEZ musí podle ministerstva dodržet roční limit emisí, který je stanoven pro jeho uhelné elektrárny v regionu. "Každoroční přehled emisí bude na vyžádání doložen úřadům státní správy a obcím, které o tento přehled požádají," rozhodlo ministerstvo.

ČEZ už rozhodl, že elektrárnu postaví Škoda Praha Invest, zdroj o výkonu 841 megawattů by měl začít dodávat elektřinu v roce 2013.

Rodí se další projekty

Plyn do nové elektrárny bude dodávat skupina RWE. Zástupci RWE a ČEZ podepsali smlouvu na dodávky od roku 2013 na 15 let. "Jedná se o největší smlouvu na dodávku zemního plynu, kterou skupina RWE uzavřela s jedním zákazníkem", řekl už dříve předseda představenstva RWE Transgas Martin Hermann.

Paroplynovou elektrárnu chce ČEZ postavit také u Ústí nad Labem, kde záměr vzbudil veliký nesouhlas. Mnozí Ústečané se obávají znečištění ovzduší ve městě. Jakou přesně elektrárnu a s jakými parametry by zde chtěla společnost vybudovat, ještě firma neřekla.

ČEZ má i další projekty na stavbu paroplynových zdrojů. Jde například o elektrárnu Mělník, která by zásobovala Prahu, ze zahraničních lokalit připadají v úvahu elektrárny Skawina v Polsku a Varna v Bulharsku.

Dále ČEZ počítá s výstavnou podobných elektráren ve spolupráci s maďarskou skupinou MOL v Bratislavě a maďarském Százhalombatta.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy