Opatrnost v krizi? Na půjčkách rozhodně vidět není

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 9. 2009 23:28
Zájem o půjčky je srovnatelný s loňským rokem. Krize jej nezchladila
Zájem o půjčky se příliš nemění. Snad jen úvah o dalším úvěru ubývá.
Zájem o půjčky se příliš nemění. Snad jen úvah o dalším úvěru ubývá. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Po absolutním vrcholu, který znamenal v oblasti půjček a úvěrů loňský rok, by byl logickým krokem příchod obezřetnosti a větší střídmosti. Pokud si ale lidé další půjčku dvakrát rozmyslí, v bankách a nebankovních společnostech to nijak výrazně nepocítili.

"V prvním pololetí letošního roku jsme v porovnání se stejným obdobím loňského roku zaznamenali mírný pokles spotřebitelských úvěrů. Je to dáno především tím, že ve společnosti stále přetrvává nejistá atmosféra související s finanční krizí. Druhým důvodem poklesu je i fakt, že 1. pololetí roku 2008 bylo mimořádně silné," zhodnotila vývoj Klára Pačesová z České spořitelny.

Průměrná výše spotřebitelského úvěru podle ní dokonce vzrostla, a to ze 110 tisíc na 118 tisíc. "Je to dáno i tím, že jsme posunuli hranici nezajištěných úvěrů na půl milionu korun," dodala.

Podle ČSOB chování jejích klientů ve vztahu k půjčkám žádné změny nezaznamenalo a Komerční banka v letošním prvním pololetí poskytla dokonce o 9 procent úvěrů více než vloni.

"Tento nárůst byl způsoben především hypotékami, které vzrostly o 17 procent a úvěry malým podnikům, které vzrostly o téměř 11 procent," dodala mluvčí banky Monika Klucová.

Změny jsou minimální, zájem je o pojištění

Jen menší výkyvy oproti loňskému roku sledují také nebankovní společnosti.

"Další půjčku plánuje asi polovina našich klientů, vloni to bylo 55 procent. V regionech s vysokou nezaměstnaností je však méně, 36 procent," zhodnotil mluvčí Providentu Ondřej Holoubek.

Podle něj se zvýšil počet klientů, kteří mají vyšší příjmy, což podle něj může být dáno zpřísněním kritérií v bankách na začátku krize.

"Lidé se čím dál víc učí používat kreditní karty, zvyšuje se počet vydaných karet i objem peněz, které lidé jejich prostřednictvím utratí. Naopak klesla poptávka po hotovostních úvěrech a nákupech na splátky," zhodnotila vývoj Eva Řimnáčová, mluvčí společnosti Home Credit.

Zato se klienti začali víc zajímat o možnost pojistit se proti ztrátě zaměstnání. "Od letošního ledna se pojištěnost úvěrů zvýšila o 10 procent," upozornila.

Velký zájem o pojištění neschopnosti splácet úvěr je také u ČSOB. "Mají jej sjednané tři čtvrtiny našich klientů. Je to však stabilní jev, ne novinka poslední doby," podotkla mluvčí banky Irena Zatloukalová.

 

Právě se děje

Další zprávy