Česká měna posílila, ale pod 25 Kč za euro nevydržela

Petr Kučera Petr Kučera, red eko
17. 9. 2009 18:05
Koruna je nejsilnější za posledních devět měsíců

Praha - Česká měna dnes pokračovala ve včerejším posilování, ráno se kurz dostal až na 24,97 Kč/EUR a 16,91 Kč/USD. Pod hranicí 25 korun za euro se však měna neudržela, pozdě odpoledne se podle webu Patria Online obchodovala na úrovni kolem 25,11 Kč/EUR a 17,06 Kč/USD.

Koruna prudce posílila už ve středu, kdy se dostala na úroveň kolem 25,15 koruny za euro. Na zprávy z tuzemské politické scény (odklad voleb a nejistota kolem vlády) prakticky nereagovala. Česká měna je tak nejsilnější za posledních devět měsíců.

Podle středečního vyjádření analytika Patria Finance Tomáše Vlka je důvodem posilování hlavně optimismus na světových finančních trzích, daří se i okolním měnám.

"Za posledních 14 dní posílila o téměř dvě procenta," řekl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citco finanční trhy. Za posílením přitom podle něj nestojí žádná zpráva, která by s kurzem měla takto pohnout. "Stále zde přetrvává riziko pádu dolaru na světovém trhu. Investoři se k němu obracejí zády a hledají jiná, více výnosná aktiva, mezi která patří také středoevropský region," dodává Volf.

Podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda je však posilování kurzu koruny v nynějším politickém chaosu dílem spekulantů. "Ekonomika se nelepší a měna zpevňuje bez viditelného důvodu. Naopak čekáme, že dojde k jejímu oslabení," upozorňuje. Právě exportérům silná koruna škodí, protože za své zboží dostanou méně peněz.

Na vlně celosvětového optimismu

Podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové je definitivní posun pod 25 korun za euro otázkou spíše dnů než týdnů. "Mnozí odůvodňují zpevnění koruny posunem parlamentních voleb na jarní termín, což by hypoteticky mělo zamezit tolik obávanému rozpočtovému provizoriu a tedy být pozitivní pro české veřejné finance. Ovšem taková úvaha je pro většinu londýnských či wallstreetských investorů příliš sofistikovaná," vysvětluje. "Investice do takzvaných rozvíjejících se měn činí atraktivními momentálně rostoucí víra v zotavení světové ekonomiky a oslabující dolar. A protože koruna byla jednou z nejvíce podhodnocených rozvíjejících se měn, nyní také musela relativně nejvíce posílit," říká Šichtařová.

Také analytik ČSOB Jan Čermák vidí v následujících týdnech prostor pro posílení koruny k úrovni 24,80 koruny za euro. "Díky makroekonomickým údajům se může dařit rozvíjejícím se zemím," očekává. 

Zase oslabí. Nebo naopak?

Naopak podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka je koruna silnější, než by odpovídalo jejímu optimálnímu kurzu. Proto na konci roku očekává korunu na 25,60 koruny za euro. Nehledě na současný optimismus totiž stále existuje riziko horšího vývoje světové ekonomiky. "Pokud by se začalo projevovat, že se situace nezlepšuje tak rychle, koruna by se pravděpodobně dostala pod tlak stejně jako akcie nebo komodity," dodává.

Oslabení nad 26 korun za euro pak očekává analytik Citibank Jaromír Šindel. Současné posílení je podle něj spíše odrazem vývoje eura k dolaru než pozitivních impulzů z české ekonomiky. Do poloviny roku 2010 pak podle něj koruna ještě oslabí až na úroveň kolem 26,70 koruny za euro.

Nejvýrazněji věří v posilování koruny analytici z Next Finance. "Náš názor na budoucnost koruny je stále stejný. Pokud nebude vývoj na politické scéně skutečně alarmující, budou ho investoři ignorovat. Sázky na oživení světové ekonomiky budou tlačit korunu pod 25,00 CZK/EUR. Pokud se bude zdát, že oživení pokračuje, dostane se koruna ještě letos na 24,30 CZK/EUR," očekává Vladimír Pikora.

Česká národní banka ve své pět týdnů staré prognóze očekává, že průměrný (celoroční) kurz letos dosáhne 26,60 koruny za euro, v příštím roce pak 25,70 koruny za euro a v roce 2011 posílí na 25,30 koruny za euro.

 

Právě se děje

Další zprávy