I to je krize, giganti odkládají placení pokut v Česku

Tomáš Fránek
14. 9. 2009 11:10
Velké zahraniční firmy zatím nemusí v Česku platit pokuty
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Největší stavitel jaderných reaktorů na světě, společnost Areva, zatím nemusí v Česku platit pokutu převyšující 138 milionů korun.

Důvodem, proč firma vlastněná francouzskou vládou jednu z nejvyšších pokut, která kdy byla v Česku udělena, platit nemusí, je světová hospodářská krize.

Dno krize není vidět

Podobně jako Areva zatím pokuty nezaplatí ani další dvě velké firmy, Fuji a Toshiba Corporation. Fuji dostala od Úřadu pro hospodářskou soutěž pokutu ve výši 88 milionů, Toshiba pak 70 milionů korun.

Podle antimonopolního úřadu celých 16 let od roku 1988 do roku 2004 a téměř po celém světě nezákonně 16 společností spolupracovalo v tendrech. V Česku jde jen v letech 2001 až 2004 o zakázky za 700 milionů korun. Podle antimonopolního úřadu ujednání vyloučilo hospodářskou soutěž a mohlo navyšovat cenu zařízení.

Firmy v Česku dostaly pokutu v celkové výši 941,881 milionu korun, celý spor nyní z podnětu firem posuzuje Krajský soud v Brně

Areva na rozdíl od Japonců ale dostala pouze časově omezené rozhodnutí o odložení splatnosti pokuty. Úřadu totiž nedoložila konkrétní čísla o tom, jak je krize postihla, zástupci Arevy předložili pouze články z médií.

"Současná ekonomická krize nás výrazně zasáhla. Rovněž pokles kurzu amerického dolaru k euru vedl k podstatnému snížení příjmů společností Areva. V případě okamžitého zaplacení pokuty tak bude nutné sáhnout k dalším redukčním opatřením," uvedla firma v žádosti.

Doložte přesná čísla

Podle úřadu je jasné, že krize firmu poškodila. "Je obecně známo, že světová ekonomika prochází vážnou a vleklou recesí, když není zřejmé, kde je její dno a kdy lze očekávat obrat k lepšímu. Není pochyb o tom, že dopadem ekonomické krize jsou poznamenány i společnosti Areva," uvedl ve verdiktu úřadu jeho první místopředseda Robert Neruda.

Areva ale nedokázala zatím předložit konkrétní čísla o tom, jak moc ji krize poškodila, proto úřad rozhodl o odložení placení pokuty pouze do ledna 2010. Pokud bude chtít firma odložit placení sankcí i dál, musí předložit dostatek podkladů o své hospodářské situaci (jako jsou výkazy zisků a ztrát za poslední účetní období apod.).

Ne všechny firmy ale o odložení splatnosti pokut požádaly. Pokuty v celkové hodnotě 558 milionů korun naopak už zaplatily společnosti Siemens včetně firmy Nuova Magrini a dále Hitachi a Japan AE Power Systems.

 

Právě se děje

Další zprávy