Průmysl se propadl na samé dno, teď se krátce zvedne

Ekonomika Ekonomika
11. 9. 2009 9:45
Průmysl padl o 18 procent, stavebnictví o 4,4 procenta.
Průmysl možná našel dno, míní analytici. Zda se od něj odrazí ale není jisté.
Průmysl možná našel dno, míní analytici. Zda se od něj odrazí ale není jisté. | Foto: Reuters

Brno - Nezájem o stroje a auta navzdory šrotovnému v řadě evropských zemí zmrazil rytmus českého průmyslu. Podle právě zveřejněných údajů Českého statistického úřadu totiž v červenci průmyslová výroba meziročně klesla o 18, 2 procenta. O měsíc dřív byl pokles menší, jen 11,8 procenta.

Dolů ji stáhla právě u motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která jako odvětví klesla o více než 24 procent, za silného přispění výroby strojů a zařízení a také hutnictví a slévárenství. Produkce těchto oborů dokonce meziročně klesla o víc než 30 procent.

"Překvapení se nekoná. K opětovnému poklesu přispělo nejvíce odvětví výroby automobilů, což nahrává hypotéze o vlivu končícího šrotovného. Nicméně dle zpráv od výrobců automobilů se zakázky nastřádaly na řadu měsíců dopředu," komentoval výsledek analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Odborníci se shodují v tom, že červenec by měl být měsícem, kdy český průmysl propadl na samotné dno. To však zatím nebude pevnou půdou, kterou potřebuje k odrazu.

"Během prvního pololetí obchodníci vyprazdňovali své sklady, až se trh vyhladověl. V září či v říjnu by tak mohl český průmysl začít vykazovat příznivější čísla, nebo si minimálně zachovat stávající úroveň. Na optimismus je ale brzy, možné oživení bude dočasné. Dalších pozitivních signálů se dočkáme až na jaře," předpovídá Petr Smutný, partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací české pobočky společnosti PricewaterhouseCoopers.

Podniky podle něj trpí nedostatkem hotovosti a budou obtížně hledat prostředky k financování nových zakázek.

Ukončení šrotovného navíc podle odborníků přinese výpadek v poptávce, která byla slíbením šrotovací prémie uměle vyvolaná. "Stále existuje riziko, že oživení západních ekonomik nebude trvalé," dodal Brožka.

Menší propad, ale horší budoucnost má stavebnictví

Červenec bývá měsícem, kdy je většina staveb v plném proudu. Ani to ale obnovení stavebního boomu z minulých let nepomohlo. Stavební výroba podle statistiků klesla meziročně o 4,4 procenta ve stálých cenách.

Ve vývoji stavebnictví nedošlo za měsíc červenec k výraznějším změnám, I nadále rostla produkce inženýrského stavitelství, a to o 12 procent. Naopak pozemní stavitelství dál klesalo, podle údajů statistického úřadu o 11,4 procenta.

Tento obor sice neklesá tak rychle jako průmysl, odborníci mu však přisuzují horší vyhlídky. "Průmysl se rychle rozjede, jakmile vzroste poptávka v zahraničí. Stavebnictví bude přidušeno problémy veřejných financí. Stát se žene do rekordního zadlužení a na veřejné stavby zbude málo peněz," řekla ČTK analytička firmy Next Finance Markéta Šichtařová.

 

Právě se děje

Další zprávy