Akcionáři Mittalu pohřbívali svá práva v Londýně

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 9. 2009 16:05
V Česku s protestem nepochodili, vydali se tedy do Londýna.
Figurant představuje práva malých akcionářů při dnešním protestu v Londýně.
Figurant představuje práva malých akcionářů při dnešním protestu v Londýně. | Foto: Julian Hanford

Londýn - Když nepochodili s peřím před místem jednání valné hromady v Ostravě, vypravili se s rakví do Londýna. Čtyři menšinoví akcionáři ostravských hutí ArcelorMittal dnes v jedenáct hodin dopoledne místního času protestovali proti chování dceřiné společnosti přímo před londýnským sídlem mateřské ArcelorMittal SA.

Peří a transparenty, které využili akcionáři při happeningu na konci srpna v Ostravě, tentokrát nahradila rakev a smuteční průvod. Majitelé menšinových podílů v hutích tak symbolicky pohřbili svá akcionářská práva, která podle jejich názoru většinový vlastník poškozuje.

Stěžují si, že ArcelorMittal Ostrava místo vyplácení dividend nebo investic do rozvoje ostravských hutí, poskytuje nízko úročené půjčky své mateřské společnosti. Česká "dcera" už takto ocelářskému gigantu půjčila 25,4 miliardy korun.

Valná hromada hutní společnosti na konci srpna odhlasovala i možnost, dát do zástavy téměř čtvrtinu akcií společnosti, například tehdy, bude-li třeba se zaručit za půjčky mateřské ArcelorMittal SA. Menšinoví akcionáři, kteří nedostali žádné dividendy navzdory ziskům společnosti už od roku 2003 se obávají, že tento postup umožní vyvedení majetku z hutí.

"Chceme jenom transparentní rozhodovací proces, reinvestice do podniku, případně výnos, který odpovídá finančním výsledkům společnosti," vysvětlil důvod pokračování protestů Jiří Psota, jeden z menšinových akcionářů, který se smutečního průvodu před Berkeley Square House v Londýně účastní.

Jemu i dalším majitelům menšinových podílů navíc vadí neochota většinového vlastníka k jednání. "Nevidí nás, neslyší nás. Na valných hromadách a dalších fórech jsme vznášeli dotazy, vyjadřovali obavy a výhrady, ale ignorovali nás," konstatoval další akcionář Petr Červenka.

Menšinoví akcionáři už podali kvůli úvěrům, které poskytly ostravské hutě, dvě trestní oznámení. Včera odeslali také dopis místopředsedovi Evropské komise Günterovi Verheugenovi i premiérovi Janu Fischerovi. Upozorňují v nich na chování mateřské společnosti a žádají o pomoc.

Postup „matky" se nelíbí ani PPF

Čtrnáct procent akcií v ostravských hutích vlastní i investiční skupina PPF, která vystupuje za největšího minoritního akcionáře, firmu Harvton Investments Ltd. Ani tento český gigant však nezažívá od majoritního vlastníka jiné chování než jednotliví majitelé akcií.

"Jako finanční skupina se snažíme své názory a požadavky prosazovat jinou cestou, než to dělají individuální akcionáři. A to hlasováním na valných hromadách, navržením svých zástupců do orgánů společnosti, svoláváním mimořádné valné hromady, která by se těmto tématům věnovala. Bohužel dosud neúspěšně," uvedl mluvčí skupiny Alexej Bechtin s tím, že PPF však postupu jednotlivých akcionářů rozumí a chápe jejich obavy.

Stejně  jako ostatní menšinoví akcionáři, také PPF hlasovala na poslední valné hromadě proti možnosti zástavy akcií a po majoritním vlastníkovi už dříve požadovala vysvětlení vnitroskupinových půjček. Marně.

"Ačkoli akce, jako je ta dnešní, jsou nestandardní, způsob komunikace s minoritními akcionáři v ArcelorMittal Ostrava též zdaleka nesplňuje všeobecně respektované standardy Corporate Governance," dodal Bechtin.

Ocelářský gigant však veškeré výtky odmítá. Akce individuálních akcionářů jsou podle něj pouze divadlem, které má upoutat pozornost.

"Veškerá rozhodnutí představenstva společnosti ArcelorMittal Ostrava jsou činěna v souladu s příslušnými předpisy. O všech finančních transakcích jsou poskytovány informace. Společnost je řízena v zájmu všech akcionářů. Jsem rád, že se nám v zájmu všech akcionářů po celou dobu od privatizace daří zvyšovat hodnotu firmy. Nyní děláme vše pro to, abychom se co nejlépe vypořádali s globální krizí a s dramatickým útlumem poptávky po oceli," řekl generální ředitel a předseda představenstva společnosti Augustine Kochuparampil.

 

Právě se děje

Další zprávy