Nejsilnější podniky střední Evropy: Také Škoda a ČEZ

ČTK ČTK
9. 9. 2009 23:01
České firmy v TOP 500 posílily, v první pětadvacítce jich je pět
Foto: Škoda Auto

Praha - České firmy ve středoevropském žebříčku TOP 500 společnosti Deloitte posílily, v první pětadvacítce jich je pět. Jediní dva čeští zástupci v první desítce jsou opět společnosti Škoda Auto a ČEZ.

Podle pořadí firem si nejlépe vede Polsko. Nejnovější žebříček byl sestaven na základě loňského obratu, uvedl dnes server iHNed.cz.

Vůbec největší společností v regionu střední a východní Evropy je polský petrochemický gigant PKN Orlen, jehož tržby stouply od předloňska o víc než třetinu na 22,6 miliardy eur. I to potvrzuje, že v žebříčku si nejlépe vedou polské firmy, které zde mají celkem 188 zástupců - o 12 víc než loni.

Češi se letos s 69 firmami zařazenými mezi 500 největších po roce vrátili na druhou pozici, kterou jim loni vzala Ukrajina. Ta se letos propadla na čtvrtou příčku, předběhli ji i Maďaři. Loni bylo v žebříčku zastoupeno 70 českých podniků, předloni 81.

Pozice českých firem v porovnání s ostatními zeměmi středo a východoevropského regionu je stále dobrá. Zatímco loni Česko mělo v první dvacítce největších firem podle tržeb jen dva zástupce - Škodu Auto a ČEZ, letos k nim přibyl RWE Transgas, který si od loňska polepšil o rovných 12 příček. V závěsu za dvacítkou nejlepších se drží Agrofert Holding na 21. a Unipetrol na 22. místě.

Žebříček 500 nejvýznamnějších firem střední a východní Evropy sestavuje poradenská firma Deloitte ve spolupráci s deníky Hospodářské noviny, Rzeczpospolita a Financial Times,.

 

Právě se děje

Další zprávy