Sázení a hazard přes hranice států mohou vlády zakázat

Ekonomika Ekonomika
9. 9. 2009 16:48
Evropský soudní dvůr dal za pravdu Portugalsku

Brno - Internet sice ve většině případů maže hranice států, v internetovém sázení to však neplatí. Rozhodl o tom Evropský soudní dvůr. Potvrdil totiž, že členské státy Unie mohou na svém území zakázat hazardní hry poskytované společnostmi sídlícími v zahraničí.

Na Evropský soudní dvůr, který je nejvyšší instancí v záležitostech komunitárního práva, se obrátil Trestní soud v Portu. U něj společnosti Bwin International a Liga Portugesa de Futebol Profissional napadly portugalskou legislativu s tím, že je v rozporu se zásadou volného pohybu služeb, svobody usazování a volného pohybu plateb. Ta totiž působení zahraničních subjektů zakazuje.

"Rozhodnutí nejvyššího evropského soudu výslovně uvádí, že vlády mohou zakázat přeshraničním online provozovatelům jako Bwin, sídlícím a licencovaným v jiném členském státu Evropské unie, aby na jejich území nabízeli svoje hry," komentoval rozhodnutí Evropského soudního dvora prezident Evropské loterní asociace Friedrich Stickler.

Podle soudu nejsou zákony ošetřující sázkové hry a loterie v Unii sjednocené a fakt, že poskytovatel sídlí v jiné členské zemi, tak není dostatečnou zárukou ochrany spotřebitelů před rizikem podvodu a trestné činnosti.

"Rozsudek vyvrací tvrzení provozovatelů, sídlících například na Maltě nebo Gibraltaru, že mají právo neomezeně působit ve všech státech Unie. Český stát tak získal právní rámec, aby mohl proti nelegálním zahraničním provozovatelům podniknout příslušné kroky, což je důležité i pro ochranu před gamblerstvím a nezodpovědným hraním," dodal generální ředitel společnosti Sazka Aleš Hušák.

 

Právě se děje

Další zprávy