Úředníci vidí konec krize, prodej bílých košil roste

Tomáš Fránek
9. 9. 2009 13:15
Británie by se mohla vymanit z recese
Foto: Ludvík Hradilek

Londýn - Až o padesát procent se v jednom z britských maloobchodních řetězců zvedl prodej bílých košil.

A i to může být podle expertů oslovených stanicí BBC důkaz o tom, že krize ve Velké Británii už neútočí s takovou silou.

Místo melancholie barvy

Podle BBC údaje o prodaných košilích ukazují, že se lidé pracující v kancelářích přeorientovali z loňských melancholických barev na zářivé odstíny. "Jako by chtěli demonstrovat, že se situace v ekonomice vyjasňuje," uvedl server BBC.

Tomu, že situace v Británii se zlepšuje, svědčí i některé statistické údaje. Výroba britského zpracovatelského sektoru v červenci meziměsíčně stoupla o 0,9 procenta, tedy nejprudším tempem za jeden a půl roku.
"Tato čísla zvyšují pravděpodobnost, že ekonomika v letošním třetím čtvrtletí stoupne," uvedl podle agentury Reuters ekonom Philip Shaw ze společnosti Investec.

K nárůstu výrazně přispěla produkce automobilů, která vyskočila o více než deset procent. Výroba automobilů byla v červenci podpořena zavedením šrotovného. Britové mohou od poloviny května žádat o slevu 2000 liber (téměř 60 000 korun) na nákup nového automobilu, pokud jej vymění za více než deset let starý vůz.

Program by měl platit do března 2010, nebo dokud se nevyčerpá všech 300 milionů liber, které britská vláda na šrotovné vyčlenila.

Desítky miliard na záchranu

Britská ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o rekordních 5,5 procenta. Tempo mezičtvrtletního poklesu však prudce zpomalilo na 0,7 procenta z 2,4 procenta v prvním čtvrtletí.

Británie patří k zemím, které krize postihla nejdříve a nejhlouběji. Britská vláda musela vydat desítky miliard liber, aby zabránila krachu klíčových bank.

V zemi je nejvyšší nezaměstnanost od roku 1996 - nyní je 7,8 procenta, což je skoro 2,5 milionu lidí bez práce.


 

Právě se děje

Další zprávy