Česká ekonomika zažívá zlé časy, recesi unikla o vlas

Tomáš Fránek
8. 9. 2009 9:05
Předběžné odhady byly optimističtější
Foto: Jan Langer

Brno - Česká ekonomika se meziročně propadla více, než se původně předpokládalo.

Výkon české ekonomiky ve 2. čtvrtletí klesl v meziročním srovnání o 5,5 procenta. Jde o největší meziroční čtvrtletní pokles ekonomiky Česka v její novodobé historii. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Předběžný odhad publikovaný v polovině srpna mluvil o poklesu o 4,9 procenta.

"Česká ekonomika prochází nejhlubší recesi své historii. Propad ekonomiky jde na vrub hlavně zásob a dále zahraničnímu obchodu. Dnešní zpráva o HDP posunula ČR v poklesu HDP před Slovensko, které se propadlo o 5,3 procenta," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.

 Už v první polovině roku česká ekonomika zažívala rychlejší propad než se původně uvádělo. "V úhrnu za první pololetí byl vytvořen o pět procent nižší HDP než ve stejném období roku 2008," uvedl statistický úřad. Pokles v prvním čtvrtletí statistici revidovali na meziročních 4,5 procenta z původně uváděných 3,4 procenta.

Ve srovnání s 1. čtvrtletím se však pokles zastavil a HDP v letošním 2. čtvrtletí vzrostl o 0,1 procenta. To je ale méně než třeba v Německu nebo na Francii.

Někteří analytici čekají, že česká ekonomika neporoste ani v příštím roce. "Saxo Bank očekává, že recese bude trvat déle, než předpovídá většina analytiků. Vývoj HDP Německa podle nás nezůstane v následujících čtvrtletích pozitivní, protože bude pokračovat snižování zadluženosti. To ovlivní také Českou republiku, které předpovídáme mírný pokles HDP -0,8 % v roce 2010," uvedl David Karsbol ze Saxo bank.


 

 

Právě se děje

Další zprávy