Češi v lepší časy nevěří, v Evropské unii jsou výjimka

Tomáš Fránek
7. 9. 2009 16:45
Výrobní firmy v unii začínají věřit ve zlepšení
Foto: Jan Langer

Brno - Pokud by Evropané dali na názory šéfů firem v Česku, moc růžové vyhlídky by je nečekaly.

Zástupci českých a také řeckých firem totiž jako jediní v Evropě čekají, že se krize ještě dále prohloubí - tedy, že produkce ve výrobní sektoru bude dále klesat.

Podle průzkumu KPMG Business Outlook Survey, zahrnujícího 3700 výrobních firem totiž většina zástupců firem začíná věřit v lepší časy. Nálada je však stále mnohem méně příznivá než v době před krizí.

Optimisté v Británii

Po rekordně nízkých hodnotách u všech sledovaných ukazatelů před šesti měsíci současné výsledky dokládají, že se napříč celým výrobním sektorem v EU opět posiluje důvěra.

Čistá váha hodnot pro obchodní aktivity vzrostla z -10,2 na +28, což znamená, že sektor v příštích dvanácti měsících očekává růst produkce.

Nejpříznivější nálada panuje mezi výrobci ve Velké Británii a Itálii. Na opačném konci žebříčku se umístily Řecko a také Česká republika; tyto dvě země jako jediné očekávají pokles obchodní aktivity.

"Stále se pohybujeme blízko dna ekonomického cyklu. K dosažení obnovy nás čeká ještě dlouhá cesta. Otázka zní, zda jsou podniky dobře připraveny na vzestup, který tato čísla na celoevropské úrovni indikují. Očekávat oživení je jedna věc, ale mít připravená opatření, která umožní firmě opravdu profitovat z oslabené konkurence a fragmentovaných trhů, je věc druhá," komentoval výsledky průzkumu Petr Škoda, partner odpovědný za výrobní společnosti v KPMG ČR.

Propouštět se bude dál

Výrobci očekávají, že zisky ve výrobním sektoru v Evropské unii se během příštích dvanácti měsíců zlepší jen nepatrně (na +7,1 z -26,8).

Nejoptimističtější jsou výrobci ve Velké Británii (+36), pouze další dvě země pak předpovídají zlepšení zisků, a to Itálie (+19,1) a Německo (+4,5). Česko má hned po Řecku nejhorší očekávání.

Výrobci v EU ale zároveň očekávají, že budou i nadále snižovat počty zaměstnanců. Téměř všechny země v tomto ohledu vyjádřily negativní náladu, jediná Británie naopak pozitivní (+7,6). Největší snižování počtu pracovních míst očekávají výrobci ve Francii (-26,1), Nizozemsku (-23,9), Španělsku (-23,4) a České republice (-20,9).

 

 

Právě se děje

Další zprávy