Česko opustí investoři, když politici nebudou rychlí

Ekonomika Ekonomika
3. 9. 2009 18:15
Analytici vyzývají k rychlému řešení politické situace, ale hlavně státního rozpočtu.
Rozhodnutí Ústavního soudu ekonomiku nepoškodí, pokud budou politici reaovat rychle
Rozhodnutí Ústavního soudu ekonomiku nepoškodí, pokud budou politici reaovat rychle | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Brno - Českou politickou scénu zvedlo úterní rozhodnutí Ústavního soudu odkládající předčasné volby ze židlí. Zamává tato událost také s českou ekonomikou, která čeká na řadu zásadních rozhodnutí odkládaných "až po volbách"?

Podle odborníků by nemusela, pokud budou politici konat rychle.

"V současné době je mnohem důležitější, aby tuto zprávu přebila vláda prohlášením, že má pod kontrolou rozpočet a že veřejné finance jsou stabilní. Pokud se jí podaří přesvědčit trh, bude všechno v pořádku. Pokud se však vláda postaví k veřejným financím laxně, mohl by tento vývoj například oslabit kurz koruny," předpokládá analytik Reffeisenbank Aleš Michl.

Pokud současná situace nepotrvá příliš dlouho, nemá obavy o finanční trhy a kurz koruny ani Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. "Pokud se podíváme, jak vývoj kurzu koruny a finančních trhů ovlivnil například pád vlády, není třeba se bát většího otřesu. Řešení této situace však nesmí trvat příliš dlouho," konstatoval analytik.

Mnohem závažnější je podle něj stoupající potřeba řešení deficitu státního rozpočtu na příští rok. "Ten je třeba řešit rychle. Už teď nebyla vzhledem k blížícím se volbám ochota přijímat logická a správná řešení. Největší hrozbou je tak odložení takto závažných rozhodnutí až pro příští vládu," varuje Hatlapatka.

Pro zahraniční investory by se podle něj Česká republika pak přesunula do jiné kategorie zemí. Dosud si díky malému zadlužení a poměrně nízkým schodkům držela velmi dobrou pozici. "Pokud ji však kvůli neřešení deficitu státního rozpočtu opustí, bude to mít pro celou ekonomiku závažné důsledky," dodal.

A ve stejném duchu hovoří i další ekonomové. "Z makroekonomického pohledu se nejspíš nic moc dít nebude.  Ale je to nepříznivá zpráva pro veřejné finance. Řada zásadních rozhodnutí se odkládá až pro novou vládu a zřejmě se tedy bude odkládat dál a dál. Sestavování rozpočtu a rostoucí deficit ale vyžadují politické řešení a ne strkání hlavy do písku," podotkl hlavní ekonom společnosti Next finance Vladimír Pikora.

Rychlost řešení je klíčová i pro podnikatele, kteří na protikrizová opatření zavedená novou vládou netrpělivě čekají. "Stav nejistoty a odkládání přijetí důležitých legislativních opatření na podporu české ekonomiky může vést k dalšímu zhoršení situace tuzemských firem, dalšímu propouštění a růstu nezaměstnanosti, méně nových zahraničních investorů a zhoršení ratingu České republiky," uvedl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich.

 

Právě se děje

Další zprávy