Češi vydělávají o něco víc, plat dosáhl k 23 tisícům

Ekonomika Ekonomika
3. 9. 2009 10:00
Platy v Česku vzrostly o 2,8 procenta, krizi navzdory
Průměrná mzda v letošním druhém čtvrtletí rostla.
Průměrná mzda v letošním druhém čtvrtletí rostla. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Hospodářská recese už v letošním druhém čtvrtletí byla pro českou ekonomiku tvrdou realitou, výplatní pásky Čechů opět nesly vyšší čísla než v předchozím období.

Podle právě zveřejněných údajů Českého statistického úřadu letos od dubna do června vzrostla průměrná mzda v Česku o 622 korun na 22 992 korun měsíčně. To je v porovnání s druhým čtvrtletím předchozího roku o 2,8 procenta více.

Mimo podnikatelskou sféru se takzvaná nominální mzda zvýšila o 4,3 procenta, což představuje růst o 971 korun na výslednou částku 23 661.

Průměrná mzda v podnikatelské sféře rostla méně, o 2,4 procenta, tedy o 537 korun na výsledných 22 842 korun.

"Ačkoliv reálná mzda si připsala 1,4 procenta meziročně oproti nízkým 0,6 procenta v prvním čtvrtletí, neznamená to, že lidé budou mít víc prostředků pro spotřebu. Nárůst počtu nezaměstnaných bude tlačit spotřebu dolů," upozornili odborníci z Raiffeisenbank.

„Ani další kvartál nepřinesl z hlediska mezd žádné velké překvapení. Na první pohled to sice vypadá, že průměrná mzda nominálně i reálně narůstá, avšak částečně půjde spíše o statistiku," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek, který odhadoval růst průměrné mzdy o 2,2 procenta.

Nejvyšší mzdy mají v bankách a pojišťovnách

Vývoj platů nebyl ve všech odvětvích stejný. Zatímco například oblast sociální a zdravotní péče zaznamenala nárůst průměrných mezd o 7,6 procenta, v odvětví těžby a dobývání do konce června platy téměř stejně klesly - o 7,5 procenta.

Vyšší než pětiprocentní nárůst průměrných platů potěšil lidi pracující v energetice, peněžnictví a bankovnictví či vzdělávání.

Co se týká výše průměrné mzdy, nejvíce vydělávají zaměstnanci peněžních a pojišťovacích ústavů a odborníci na oblasti informačních technologií.

Naopak hluboko pod průměrem v Česku zůstává oblast ubytování, stravování a pohostinství.

Statistici od letošního prvního čtvrtletí počítají údaje o průměrných mzdách novou metodou. Do svých výpočtů zahrnují všechny zaměstnance a celé národní hospodářství. Dřív statistiky nezahrnovaly firmy s méně než 20 zaměstnanci.

 

Právě se děje

Další zprávy