Koruna oslabila kvůli obavám z politické nestability

Ekonomika Ekonomika
2. 9. 2009 17:18
Ústavní krize přišla v nejméně vhodnou dobu, říkají analytici

Praha - Úterní rozhodnutí Ústavního soudu, fakticky zpochybňující říjnový termín voleb do Poslanecké sněmovny, otřáslo i českou korunou.

Česká měna oslabila na finančních trzích už v úterý večer, ve středu kolem poledne se pak propadla až na 25,75 koruny za euro, což byla nejslabší hodnota od letošního 17. srpna.

„Investoři se obávali, že stávající politická situace přinese další zhoršení stavu veřejných financí. Navíc vývoj je velmi nejistý a nejistotu trhy nesnáší," vysvětluje analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Odpoledne už koruna dále neoslabovala a mírně si polepšila, kolem 17. hodiny se podle webu Patria.cz obchodovala na úrovni 25,708 koruny za euro.

„Stále více se sázelo na to, že by volby nakonec mohly proběhnout v původně plánovaném termínu," říká k odpolednímu uklidnění Pikora.

Podle Pikory by však dnes koruna nejspíš oslabovala i v případě, že bychom se nic ohledně voleb nedozvěděli. „Nálada na trhu je totiž globálně negativní. Navíc investoři nervózně sledují Maďarsko a jeho finanční zdraví," vysvětluje.

Stejně jako další analytici se i Pikora obává, že pozastavení voleb vážně ohrozí veřejné finance. „Politici v posledních měsících odmítali diskutovat řešení veřejných financí s tím, že to je úkol pro příští vládu. Nicméně čas běží a rozpočet na rok 2010 je třeba připravit již dnes," říká.

Nejistota nesmí trvat dlouho

Analytici oslovení ČTK se shodují, že pokud by měla nejistota trvat déle, pak by koruna zřejmě výrazněji oslabila, snížil se výnos státních dluhopisů a agentury by zhoršily Česku rating. Negativním signálem je rovněž podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka snižování vážnosti Ústavy. "Existence právního státu je nezbytným předpokladem fungování tržní ekonomiky a důvěry domácích i zahraničních investorů," upozorňuje.

Pokud se nenalezne rychlé řešení tak podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské koruna i státní dluhopisy oslabí. "Je potřeba přijmout zásadní zákony, které přibrzdí růst schodků veřejných financí," uvedla. Ústavní krize přišla podle ní v nejméně vhodnou dobu. Česká ekonomika totiž potřebuje akceschopnou vládu, která dokáže, že uřídí své finance a ekonomice pomůže aktivní hospodářskou politikou.

Odklad voleb je nežádoucí i z hlediska přílivu přímých investic. "V případě prodlužování politické nestability budou projekty odkládány nebo realizovány v některé sousední zemi. Je velmi důležité, aby politici přišli s věrohodným řešením situace brzy," říká analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

 

Právě se děje

Další zprávy