Ekonomika EU je v lepší kondici, propad se zpomalil

Ekonomika Ekonomika
2. 9. 2009 11:40
Unie si vedla o něco lépe než v prvním čtvrtletí
Unie si vedla na konci pololetí lépe než na jeho začátku.
Unie si vedla na konci pololetí lépe než na jeho začátku. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Pád sice pokračuje, ale zvolnil. Evropské hospodářství podle dnes upřesněných odhadů Eurostatu nepostihl v letošním druhém čtvrtletí tak výrazný propad, jako v prvních třech měsících roku.

Hrubý domácí produkt sedmadvacítky poklesl o 0,2 procenta, v zemích platících eurem dokonce jen o 0,1 procenta. V prvním čtvrtletí přitom klesla evropská ekonomika o 2,4 procenta, v eurozóně o 2,5 procenta.

Eurostat změnil svůj odhad jen mírně, a to u HDP celé Unie. Původně odhadoval, že klesne o 0,3 procenta. Odhad pro eurozónu zůstal stejný.

Jde však o porovnání s předchozím čtvrtletím. Meziročně už jsou čísla o propadu vyšší. V sedmadvaceti členských zemích společenství klesl výkon ekonomiky oproti loňskému čtvrtletí o 4,8 procenta, v zemích používajících euro pak o 4,7 procenta.

V prvním čtvrtletí byly tyto údaje srovnatelné. Unijní ekonomika klesala meziročně o 4,8 procenta, eurozóna o 4,9 procenta.

O něco hůře než Unie dopadly ve druhém čtvrtletí Spojené státy, jejich HDP poklesl za čtvrtletí o 0,3 procenta a meziročně o 3,9 procenta. I v USA však ve druhém čtvrtletí pokles zpomalil, na začátku roku byl 1,6 procenta.

Ještě intenzivněji cítí dopad krize Japonsko, jehož HDP se propadl o 0,9 procenta za čtvrtletí a meziročně o 6,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy