Veletrhy Brno čelí protestům zaměstnanců, mění vedení

Veronika Skálová Veronika Skálová
31. 8. 2009 17:19
Výstavnický gigant z Brna změnil náhle vedení. Letos jej čeká ztráta 100 milionů.
Nový pavilon P přišel Veletrhy Brno na miliardu korun. Další projekty byly kvůli krizi zastaveny.
Nový pavilon P přišel Veletrhy Brno na miliardu korun. Další projekty byly kvůli krizi zastaveny. | Foto: Velketrhy Brno

Brno - Dva týdny před klíčovou událostí veletržní sezony zásadní obměna vedení společnosti. Navíc musí Veletrhy Brno kromě důsledků hospodářské krize nyní bojovat i s vlnou odporu uvnitř společnosti. Ta se zvedla poté, co minulý týden nečekaně rezignoval generální ředitel Jiří Škrla.

V čele společnosti stál deset let, pracoval v ní však déle než čtvrtstoletí. A nyní ji ze dne na den opustil dva týdny před Mezinárodním strojírenským veletrhem, který všichni označují za vlajkovou loď brněnského výstavnictví.

„Určitě existuje vhodnější období pro takovouto změnu. Pan Škrla mi ve čtvrtek telefonoval s tím, že se mnou potřebuje nutně mluvit. Po našem jednání jsme dospěli k takovému výsledku, že Jiří Škrla opustí jak pozici generálního ředitele, tak své místo v představenstvu společnosti. Zároveň jsme podepsali dohodu o mlčenlivosti a dohodli se, že pan Škrla bude představenstvu k dispozici jako poradce. Souhlasil i s tím, že dá k dispozici i své kontakty," sdělil dnes novinářům předseda představenstva Veletrhů Brno Herbert Vogt.

Zaměstnanci se vzbouřili

Škrlova rezignace, i přes opakované ujišťování o její dobrovolnosti, vyvolala odpor mezi zaměstnanci Veletrhů. Zástupci představenstva dnes přiznali, že jednání byla velmi bouřlivá, současnou situaci však označili za stabilizovanou.

Bouřící se zaměstnanci jsou toho názoru, že Škrla opustil Veletrhy především kvůli svým sporům s náměstkem Alešem Pohlem. Ten byl považován za Škrlova budoucího zástupce.

„Ani pojednání se zaměstnanci pro nás není situace kolem pana Pohla dostatečně průhledná, abychom dokázali odstranit důvody odporu proti němu. Nicméně pan Pohl na základě vzniklého napětí nabídl svou rezignaci a včera odstoupil," informoval dnes Vogt.

Zástupci představenstva a vedení společnosti dnes prohlásili, že personální změny nebudou mít dopad na průběh strojírenského veletrhu. Povinností generálního ředitele se dočasně ujme původně ekonomický náměstek Veletrhů Brno Egbert Zundorf, vedení obchodního úseku po Aleši Pohlovi bude mít na starosti Karl Heinz Wismer z mateřské společnosti Messe Düsseldorf, který v minulosti v brněnské společnosti již působil.

Ztráta bude 100 milionů

Současně s informacemi o personálních změnách vedení společnosti zveřejnilo nový odhad ekonomických výsledků společnosti v letošním roce.

„Původně jsme předpokládali tržby ve výši miliardy a 106 milionů, nyní už víme, že ve skutečnosti budou o 477 milionů nižší. Znamená to pokles tržeb o 30 procent. Z toho lze vyvodit, že hospodaření Veletrhů Brno letos skončí se ztrátou přibližně 100 milionů korun," uvedl ekonomický ředitel Jaroslav Rubeš.

Dodal však, že Veletrhy zavedly řadu úsporných opatření. V jejich důsledku ušetřily 162 milionů projektových nákladů, 103 milionů na režijních nákladech. „Nevyhnuli jsme se propouštění, bylo zrušeno 141 pracovních míst, což představuje 27 procent. Další propouštění letos není v plánu," uvedl Rubeš.

I ti zaměstnanci, kteří si svá místa udrželi, však dopad krize pociťují. Veletrhy dočasně zrušily všechny zaměstnanecké benefity, některé z nich plánuje obnovit až za dva roky.

S důsledky krize se potýká celé výstavnictví. Společnost Messe Düsseldorf, která vlastní 60 procent brněnských Veletrhů, počítá por letošní rok se ztrátou 5 - 6 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy