Pád cen v eurozóně zpomaluje. Číhá na ni inflace?

Ekonomika Ekonomika
1. 9. 2009 11:34
Meziročně inflace v eurozóně klesla o 0,2 %, oproti červenci ale vzrostla o 0,5 %
Euro
Euro | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Ceny v Eurozóně klesají v meziročním srovnání už třetí měsíc po sobě. Z rekordního červencového meziročního poklesu ve výši 0,7 procenta se ale propad spotřebitelských cen v srpnu zpomalil na 0,2 procenta.

Ve své předběžné předpovědi to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Podobné odhady přitom úřadu poslední dva roky vycházejí s odchylkou nanejvýš 0,1 procenta.

Jde tak o další pozitivní zprávu o stavu ekonomiky ve státech platících eurem a potažmo v celé EU. Podle pátečních výsledků průzkumu Evropské komise totiž důvěra evropských podniků i spotřebitelů roste už pátý měsíc v řadě.

Pokles spotřebitelských cen bývá označován jako deflace a občas je doprovodným jevem poklesu výkonu hospodářství.

Potenciálně může jít o nebezpečný jev. Výrazný pokles cen by totiž mohl spustit takzvanou deflační spirálu - spotřebitelé vyčkávají na snížení cen, odkládají nákup, což vede k dalšímu snižování cen obvykle doprovázenému propouštěním.

Deflační spirála se nekoná

Tento scénář ale odborníci v eurozóně neočekávali a poslední čísla z Eurostatu jim teď dávají za pravdu.

Kromě nižší poptávky podniků a domácností se totiž na současném poklesu cen v šestnácti zemích platících eurem podílely hlavně nižší ceny za energii a potraviny.

"Důvodem je zjevně především to, že pád cen ropy klesal v meziročním srovnání výrazně pomalejším tempem," řekl stanici BBC hlavní ekonom analytické společnosti IHS Global Insight Howard Archer.

"Zdá se velmi pravděpodobné, že červenec znamenal nejhlubší deflaci v eurozóně a že spotřebitelské ceny začnou během několika příštích měsíců růst," dodal.

Jan Bureš, hlavní ekonom ČSOB upozorňuje na možný kyvadlový efekt. "Začínají růst ceny. V USA zatím výrobní, v eurozóně se zpomalil pokles i těch spotřebitelských, a to někde v pozadí představuje nebezpečí inflace," řekl Bureš. 

V právě probíhajícím týdnu, kdy se očekává zveřejnění mnoha důležitých "čísel", se podle něj svět víc než jindy bude ohlížet na hospodářské výsledky Asie, a především Číny. Ty zatím příliš nepotěšily. "Podle odhadů by však měl s novým měsícem převládnout optimismus," dodal.

Vloni v červenci, kdy ropa stála 147 dolarů za barel, dosahovala inflace v eurozóně rekordních plus 4,1 procenta. Od té doby ale cena ropy klesla zhruba na 70 dolarů.  Pokles cenové hladiny v eurozóně pak začal letos v červnu s inflací v hodnotě minus 0,1 procenta. Cílovou hodnotu inflace stanovila Evropská centrální banka na necelá dvě procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy