Nelegální užívání písma může stát i miliony korun

Veronika Skálová Veronika Skálová
31. 8. 2009 11:50
I na typy počítačového písma se vztahují autorská práva
Není písmo jako písmo. Pokud na něj nemáte licenci, může se prodražit.
Není písmo jako písmo. Pokud na něj nemáte licenci, může se prodražit. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Jásáte nad právě dodaným grafickým návrhem propagačních materiálů nebo vizitek? Obdivujete netradiční a zajímavé písmo, které kreativci použili? Tak se raděj rychle začněte zajímat, o jaký typ písma jde a zda na něj vlastníte licenci. V opačném případě by se vám nové materiály mohly pořádně prodražit. Na takzvané fonty písma totiž platí autorská práva stejně jako třeba na počítačové programy.

"Může se stát, že grafické studio sice dodá zakázku perfektně zpracovanou, ale už klienta neupozorní, že pro dodané písmo potřebuje zakoupit licenci. Firma se tak stává majitelem grafiky, která porušuje práva majitelů písem," upozornil Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA (Business Software Alliance).

K porušování práv ale může dojít i druhým "směrem". Tedy pokud firma grafikům "půjčí" font, na který sama licenci vlastní.

"Půjčit písmo není možné. Pokud designér nevlastní licenci pro potřebné písmo, musí si ji zakoupit, byť dané písmo potřebuje jen pro jedinou zakázku. Zákazník by se poskytnutím písma designérovi dopustil porušení práva," zdůraznil Hlaváč.

Zneužití zjistí náhodou nebo od policie

Tvůrci či majitelé autorských práv k fontům, často zjistí až od policistů, že někdo jejich písmo nelegálně užíval. Neoprávněně užívané písmo většinou policie objeví spolu s nelegálním softwarem, filmy nebo hudbou při některé z razií.

Mnohem častěji ale autoři odhalí pirátské užívání vlastního díla sami. "Každý font má nezaměnitelný rukopis a profesionál snadno pozná, že se jedná o písmo z jeho studia," vysvětlil František Štorm ze společnosti stormtype.com, která se zabývá typografickým návrhem písem a jejich prodejem.

Vymyslet a stvořit nový typ písma, který se navíc bude správně zobrazovat v různých programech, trvá podle něj desítky měsíců. "Typografové, kteří písma tvoří, musí být velmi zkušení a mít za sebou mnoho let praxe - navrhnout profesionální písmo rozhodně nemůže zvládnout amatér. Tvorba a podpora písem je ve své podstatě velmi podobná vývoji softwaru," dodal Štorm.

Zneužívání fontů je masové

Řada lidí si sice dává pozor na nelegální kopie programů, fotografií, filmů, nebo hudby, s písmem si možnost porušení autorských práv nespojují. Přesto za poslední rok zaznamenala protipirátská organizace BSA nárůst dotazů týkající se právě fontů.

"Nejčastější otázkou je, jak zjistit, že jsou instalované fonty legální. Případně jaké jsou podmínky při užití fontů ve firemních tiskovinách. I tak platí, že o této problematice mají lidé jen minimální povědomí," dodal Jan Hlaváč.

Jednotlivci však nejsou tak často uživateli kradených fontů jako firmy. Zejména ty, které si s licencemi hlavu příliš nelámou. „Nejčastějším prohřeškem je užívání písma ve více počítačích, než opravňuje licence. V Česku se ale podle informací BSA zatím případy porušování práva k písmům daří řešit mimosoudní dohodou. Firmy téměř bez výjimky na upozornění na porušování práva reagují okamžitým nákupem patřičných licencí a obvykle souhlasí i s částkou odškodnění," podotkl Hlaváč.

Náhrady škod, které by tvůrci písem mohli vymáhat, jdou nejméně do statisíců, ale spíš do milionů. Zvlášť v případě větších firem, které by písmo zneužily na desítkách počítačů.

 

Právě se děje

Další zprávy