Nejpoctivější způsob zbohatnutí je podle Čechů vynález

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 9. 2009 10:00
Lidé u vyšších částek považují za pravděpodobnější výhru než výdělek.

Brno - Peníze dělají peníze, bohatí lidé jsou svobodnější než ostatní a užijí si více zábavy. A nejpravděpodobnější způsob, jak poctivě vydělat mnohamilionové částky je sázka v loterii. To si o bohatství a sázení myslí Češi podle průzkumu agentury Gfk pro společnost Sazka.

Převážná většina dotazovaných, přes 90 procent, se domnívá, že bohatí lidé mají hlavně více příležitostí k dalšímu bohatnutí, ale také si užívají více zábavy a svobody. Češi si však zároveň uvědomují, že s velkým majetkem se pojí i velká odpovědnost a starosti. Možná i proto by opravdu bohatými chtělo být 72 procent lidí.

Zajímavé jsou rozdíly v krajích, které průzkum ukázal. Zatímco ve Středočeském kraji a Praze by chtělo být bohatými přes 80 procent dotázaných, ve východních a severních Čechách přes 70 procent lidí, mezi boháče by se chtělo zařadit jen 55 procent Jihočechů.

Poctivá cesta k bohatství? Vynálezy a loterie

Respondenti, jejichž složení podle Gfk odpovídalo skladbě obyvatelstva v České republice, se v převážné většině shodli i na hlavních způsobech, jak „poctivě" zbohatnout.

Nejvíc lidí považuje za poctivý způsob, jak přijít k majetku, vynálezy - 98 procent dotázaných. Za plody bystrého ducha se drží dědictví s 96 procenty a podnikání s 95 procenty. Výhru v loterii pak považuje za poctivý způsob zbohatnutí 92 procent dotázaných.

Loterie si tak vede výrazně lépe než kurzové sázky s 86 procenty a další typy her s 53 procenty.

Vydělat miliony? Ani náhodou

Průzkum ukazuje také to, že Češi jsou poměrně skeptičtí k vlastní schopnosti vydělat peníze. Zatímco u částky 100 tisíc korun považuje 69 procent dotázaných za pravděpodobnější, že sumu spíš vydělá, než vyhraje v loterii, u půlmilionové hranice se přístup obrací. Jen 38 procent dotázaných věří, že takovou sumu spíš vydělá, 55 procent lidí považuje za pravděpodobnější výhru.

Ještě větší náskok pak získává výhra vůči výdělku u pětimilionové hranice. Zatímco jeden milion si troufá vydělat 24 procent dotázaných, u pěti milionů korun už je to jen 6 procent. A 81 procent lidí považuje za pravděpodobnější výhru takto vysoké částky.

Na nejvyšší částky, na které se tazatelé ptali, tedy 50 a 100 milionů korun, si respondenti ppři výhře nemysleli o mnoho častěji. Zato ve svou schopnost tuto sumu vydělat věřilo shodně jen jedno procento dotázaných.

Přístup k „hazardu" mají Češi poměrně rezervovaný. I když přes 60 procent lidí pravidelně sází Sportku nebo kupuje stírací losy, 96 procent dotázaných tvrdí, že by nikdy nevsadili v kasinu a 85 procent lidí nikdy nevyzkoušelo hrací automat.

Co s výhrou? Koupit dům

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters


Zaopatřit se výhrou do budoucna například zhodnocením peněz? Takto přemýšlí jen velmi málo Čechů. Nejčastěji by peníze z výhry investovali do vlastního bydlení, cestování, dětí a dalších členů rodiny. Jedna třetina dotázaných by si za vyhrané peníze koupila auto.

Na spoření myslí v souvislosti s výhrou jen 18 procent lidí, na finanční investici dokonce jen 14 procent lidí.

„Ženy obecně myslí více na děti a rodinu, spoření a dobročinné účely; muži častěji uvádějí materiální statky a investice. Pro mladší ročníky jsou významnými položkami bydlení, nákupy a volnočasové aktivity; starší lidé častěji zmiňují rodinu nebo dobročinné účely. S výší případné výhry roste i počet těch, kteří by podpořili děti a rodinu, investovali nebo věnovali nějakou částku na dobročinné účely," citoval výsledky průzkumu mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

 

Právě se děje

Další zprávy