Krize? Banky v Česku vydělaly stejně jako vloni

Petr Kučera Petr Kučera
28. 8. 2009 12:30
Úrokové výnosy mírně klesly, zisk z poplatků a provizí naopak mírně vzrostl
Ze čtveřice největších bank zvýšila zisk jen ČSOB, ostatním meziročně klesl.
Ze čtveřice největších bank zvýšila zisk jen ČSOB, ostatním meziročně klesl. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Banky na českém trhu vydělaly v pololetí stejně zhruba peněz jako před rokem. Vyplývá to z dnes zveřejněné statistiky České národní banky. Jejich celkový zisk po zdanění činí 26,6 miliardy korun, vloni za první pololetí to bylo 26,57 miliardy.

Nejvýrazněji se na ziscích samozřejmě podílela čtveřice největších bank - Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit Bank.

Zisk z finanční a provozní činnosti bankám stoupl o více než desetinu - z loňských 70,3 miliardy na letošních 78,3 miliardy korun.

Objem úrokových výnosů mírně klesl z loňských 91,6 miliardy na 89,1 miliardy korun. Na poplatcích a provizích banky vybraly téměř 22,74 miliardy korun, nepatrně více než vloni (22,67 miliardy).

Celkem v Česku působí 37 bank, jejich počet se od konce roku 2006 nezměnil. Zahraniční kapitál je rozhodující ve třiceti z nich, v pěti převažuje český kapitál a ve dvou má rozhodující slovo stát.

Oproti tomu zisk družstevních záložen klesl meziročně na desetinu - z loňských 40,5 milionu na letošních 4,9 milionu korun.

Počet záložen klesl od konce roku 2006 o tři na současných sedmnáct. Jejich celková aktiva vzrostla meziročně z necelých 9,2 miliard na 15,2 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy