Hlavní závod Crystalexu získá firma s ruským kapitálem

ČTK ČTK
27. 8. 2009 8:50
Klíčovou výrobu zkrachovalého novoborského Crystalexu získá zřejmě firma CBC Invest
Foto: Czechtrade

Klíčovou část společnosti Crystalex související s automatickou výrobou získá CBC Invest, ruční výrobu ve Vrbně pod Pradědem kupuje ALand EUROPE a německá dceřiná společnost Bohemia Cristal Selb bude nově patřit panu Norbertu Ullmannovi

Praha, Nový Bor - Klíčovou výrobu zkrachovalého novoborského Crystalexu získá zřejmě firma CBC Invest s ruským kapitálem, kterou zastupuje podnikatel ze Světlé nad Sázavou Jiří Hudera. Rozhodl o tom věřitelský výbor.

Za hlavní výrobní závod včetně provozů v Hostomicích na Teplicku a Karolince na Vsetínsku firma nabídla více než 360 milionů korun. Prodej vybranému zájemci musí ale schválit soud.

Crystalex byl jedním z klíčových podniků zadlužené skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Výběrové řízení na jeho prodej vyhlásila insolvenční správkyně ve spolupráci s firmou Deloitte Advisory 9. června.

Samostatně vedle hlavního balíku byla na prodej také ruční výroba ve Vrbně pod Pradědem, kterou koupila za asi 6,5 milionu korun firma ALand Europe podnikatele Pavla Loudy. Ten již dříve koupil Sklárny Bohemia v Poděbradech. Stoprocentní podíl v dceřiné firmě Bohemia Cristal Handelschaft získala za částku kolem 90 milionů korun německá sklářská a obchodní firma Ullmannglass. 

Hudera řekl, že se při koupi Crystalexu spojil se slovenskou firmou Rona. Ta se původně o sklárny ucházela sama. "Spolupráce je oboustranně výhodná. Nám pomůže při rozjezdu výroby, Rona si zase vyřeší nedostatek výrobních kapacit," uvedl. Oba podniky totiž mají podobný sortiment. Hudera počítá s tím, že do obnovy výroby bude potřeba investovat desítky milionů korun. Linky totiž potřebují kompletní generální opravu. Výrobu zřejmě zahájí nejpozději v únoru 2010. Do budoucna chce v Novém Boru zaměstnat 400 lidí a 100 v Karolince. Za pomoci ruských investorů plánuje návrat českého skla na ruský trh.

Odboráři Crystalexu rozhodnutí věřitelů o prodeji firmě CBC Invest vítají, její majitel od začátku deklaroval zájem obnovit výrobu skla v Novém Boru. "Měli jsme obavu, aby firmu nezískal nějaký spekulant nebo někdo, kdo chce jen zlikvidovat konkurenci," řekl odborový předák novoborské sklárny František Kuric, který věří, že odběratelé budou mít zájem také o ruční výrobu, což by mohlo zaměstnat další skláře.

Hudera se již zúčastnil výběrového řízení na Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou. Neuspěl a sklárny v červnu získala společnost Vivaria. Hudera však chce, aby soud prohlásil prodej za neplatný, protože nebyl v souladu se zájmy věřitelů a zájemci neměli stejné podmínky. Chystá proto žalobu.

O hlavní výrobu Crystalexu se původně zajímalo 16 investorů z tuzemska i zahraničí. Do dalšího kola nakonec postoupilo sedm zájemců, kteří složili třicetimilionovou jistinu a podali konkrétní nabídku. Postupně se ale výběr ještě zúžil.

Vážnými zájemci o hlavní podnik byli také majitel dodavatele autodílů Brano Group Pavel Juříček a majitel harrachovské sklárny František Novosad, kteří kvůli tomu založili společný podnik. Do dnešní licitace se ale nezapojili. "Za 150 milionů by to byl dobrý obchod, za 250 milionů ještě přijatelný, ale cokoli navíc už je špatný obchod a ten ať udělá někdo jiný," řekl dnes Novosad.

Crystalex patřil spolu se Sklárnami Kavalier ke klíčovým podnikům skupiny BCT, která je od loňského září v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. Novoborský podnik uskutečnil loni zakázky za 1,56 miliardy korun a nápojové sklo vyvážel do 65 zemí světa. V lednu se ale výroba zastavila, když banky odčerpaly z účtů podniku veškerou hotovost. Od 12. března je Crystalex v konkurzu, o práci přišlo 1630 lidí. Před týdnem se ale znovu částečně rozjela výroba v Karolince na Vsetínsku. Leptání a malování nápojového skla pro tradičního ruského zákazníka by tam mělo postupně zaměstnat kolem 80 lidí.

Na začátku srpna se znovu rozběhla výroba také v novoborské sklárně Egermann, která však narozdíl od tamního Crystalexu nepatří do skupiny BCT. Do práce se vrátila většina z 300 zaměstnanců sklárny.Firma má prý zajištěné zakázky. Majitel v uplynulých měsících investoval kolem 10 milionů korun do vybudování nové, úspornější pece.

Fotogalerie: Podívejte se, jak vypadá zmrtvýchvstání českých sklářů

 

Právě se děje

Další zprávy