Důvěra v českou ekonomiku v srpnu mírně klesla

Ekonomika Ekonomika
25. 8. 2009 11:50
Počet spotřebitelů, kteří mají v úmyslu spořit, mírně klesl
Sezónně očištěné indikátory důvěry (klikněte pro zvětšení)
Sezónně očištěné indikátory důvěry (klikněte pro zvětšení) | Foto: ČSÚ

Praha - Důvěra v domácí ekonomiku v srpnu mírně klesla. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se meziměsíčně snížil o 0,8 bodu. Ve srovnání se srpnem 2008 je nižší o 22,8 bodu. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Zatímco důvěra podnikatelů se oproti červenci snížila, důvěra spotřebitelů se mírně zvýšila.

Indikátor důvěry podnikatelů se v srpnu oproti červenci snížil o 1,2 bodu, meziročně je nižší o 25,5 bodu. Důvěra se nejvíce snížila v obchodě a ve vybraných odvětvích služeb, vzrostla jen v průmyslu.

Zástupci stavebních firem sice předpokládají mírné zpomalení vývoje stavební činnosti, ale počítají s téměř stejným počtem zaměstnanců jako v červenci. Zároveň odhadují zajištění práce zakázkami na 8,5 měsíce dopředu.

Indikátor spotřebitelské důvěry vzrostl oproti minulému měsíci zvýšil o 0,7 bodu, v meziročním srovnání je však o 11,8 bodu nižší. Lidé pro příštích dvanáct měsíců očekávají mírné zlepšení celkové ekonomické situace i nepatrné zlepšení své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v srpnu oproti minulému měsíci zvýšil. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se mírně snížil.

„Dnešní údaj ČSÚ i naše šetření mezi členskými firmami potvrzují, že ekonomika dosáhla sice dna, ale o konci krize se zatím zdaleka nedá hovořit. Pohyb ekonomiky po dnu bude dlouhodobý. Osobně se přikláním k tomu, že trend bude představovat široké rozevřené U, kdy oživování bude poměrně dlouhé," říká analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR Oldřich Körner.

Ačkoliv dnes Spolkový statistický úřad potvrdil, že německá ekonomika v druhém čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta, Svaz průmyslu a dopravy upozorňuje na předčasnost výrazného optimismu. „Spolková vláda podpořila ekonomiku masivními dotacemi, aby zmírnila její propad a dosáhla stabilizace. Je otázkou, zda jisté zmírnění krize v Německu bude udržitelné. O dynamickém růstu se zatím nedá hovořit," upozorňuje Oldřich Körner.

 

Právě se děje

Další zprávy