Pražská burza hlásí maximum. Vzniká další bublina?

Petr Kučera Petr Kučera, pek
24. 8. 2009 18:30
Index PX posílil na desetiměsíční maximum
Muž na tokijské burze. 9. ledna 2008, Japonsko
Muž na tokijské burze. 9. ledna 2008, Japonsko | Foto: Reuters

Praha - Hlavní index PX pražské burzy cenných papírů dnes posílil o 4,94 procenta na 1195,7 bodu a dosáhl tak svého maxima za posledních více než deset měsíců. Nejvíce se dařilo akciím developera Orco (nárůst o 11,07%), mediální firmy CME (10,07 %) a Erste Bank (9,34 %).

"Růst akcií na pražské burze je tažen převládajícím optimismem na zahraničních trzích," říká hlavní analytik společnosti X-Trade Brokers Jaroslav Brychta. Optimismus byl znovu podpořen koncem minulého týdne, kdy z USA přišly překvapivě dobré výsledky z amerického trhu s bydlením a centrální bankéři v Jackson Hole ujistili trhy, že zatím nehodlají utahovat monetární kohoutky.

Právě rozvolněná měnová politika centrálních bank je podle Brychty jedním z hlavních zdrojů růst světových akcií. "Ten se ještě daleko intenzivněji projevuje v rizikovějších regionech, za který je stále považována i celá střední Evropa," říká. Svou roli na celkovém optimismu na finančních trzích pak sehrávají i vládní fiskální stimuly v USA, Evropě i v Číně.

Také podle Michala Zachara z Patria Direct rostl český akciový trh v souladu s pozitivní náladou v celém regionu. Burzu ovlivnilo i dnešní oznámení španělské investiční společnosti Criteria o navýšení jejího podílu v Erste na 7,85 procenta  a dále zpráva týdeníku Euro, že polský petrochemický koncern PKN Orlen chce prodat svoji dceřinou společnost Unipetrol.

Budoucnost ve tvaru U, nebo W?

Analytik Jaroslav Brychta z X-Trade Brokers však upozorňuje, že růst akcií v Česku i ve světě je tažen téměř výhradně krátkodobými, monetárními a fiskálními impulsy. "Ty ale jednou vyprchají a až v ten moment si obchodníci uvědomí, že se vládám a centrálním bankám podařilo krizi namísto řešení pouze odsunout," varuje. Teprve tehdy, kdy vlády začnou řešit bobtnající deficity a centrální banky opět zvyšovat sazby, se může naplno ukázat, že silný růst světových akcií z minulých měsíců nebyl ničím jiným, než další nafouknutou bublinou.

"Obavy z recese se vytratily. Investoři už zase pomaličku opouští vidinu oživení ve tvaru písmene W a místo toho sázejí na budoucnost ve tvaru U. To by znamenalo, že po pomalém rozjezdu přijde konečně „to pravé" oživení," říká analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Toto očekávání má však podle Pikory jeden háček, a tím jsou komoditní trhy. Spekulanti totiž nezapočítávají oživení jen do cen akcií, ale i do cen komodit. Jejich cena proto roste - vidět je to především u energií. Spotová cena barelu ropy Brent byla naposledy takto vysoko 14. října - cena je nyní více než dvojnásobná, než byla koncem roku. „Ceny se tedy rychle vrací nahoru a při současném trendu nebude trvat dlouho, aby byly tam kde před krizí. Fundamenty však stále před krizí nejsou," říká.

Vladimír Pikora upozorňuje, že komodity se až moc vzdalují makroekonomickým možnostem globální ekonomiky. "Máme tedy velké obavy, že trh komodit už zase přestřelil a sváže hospodářskému růstu nohy. Možná už můžeme mluvit o nové bublině. Oživení ve tvaru písmene W proto zatím nemůžeme odpískat," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy