Na Mittal padalo peří, malí akcionáři boj prohráli

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 8. 2009 14:45
Akcionáři přidali k argumentům i transparenty.
Peří se mělo původně snést na hlavy členů představenstva. Ti se demonstrujícím vyhnuli.
Peří se mělo původně snést na hlavy členů představenstva. Ti se demonstrujícím vyhnuli. | Foto: Jaroslav Plouhar

Ostrava - Hromada připraveného peří, které se mělo ze střechy snést na hlavy členů představenstva a transparenty: „Nenecháme se oškubat" dělaly dnes ráno před ostravským hotelem Kovák kulisu protestům menšinových akcionářů společnosti Arcelor Mittal Ostrava. Představenstvo hutí se však setkání s demonstrujícími vyhnulo.

Minoritním akcionářům, kteří drží přes 3 procenta akcií, se nelíbil plán majoritního vlastníka společnosti dát část vlastních kmenových akcií oceláren do zástavy pro případ, že by mateřská společnost ArcelorMittal SA nesplácela úvěry. Právě o tomto plánu dnes rozhodovala valná hromada. Malí akcionáři však se svým protestem nepochodili.

„Většinový akcionář se bude snažit vahou svých hlasu prosadit na valné hromadě možnost poskytnout společnosti vlastně fiktivní zástavu. To otevře novou cestu k dalšímu vyvádění peněz z ostravské společnosti. Hodnota této zástavy však bude klesat se schopností či ochotou zástavního dlužníka dostát svým závazkům. Proto ji považuji za zástavu fiktivní, a tudíž nepřijatelnou," argumentoval Jiří Psota, který stojí v čele protestujících akcionářů.

Ani po vysvětlení na valné hromadě nebyly pohnutky představenstva o mnoho jasnější. „Společnost ArcelorMittal Holdings AG odůvodnila svoji žádost záměrem usnadnit vnitro-skupinové transakce tak, že bude-li to potřebné, zajistí pohledávky společnosti ArcelorMittal Ostrava za jinými členy skupiny ArcelorMittal zástavním právem k jí vlastněným akciím," uvedl za představenstvo Jan Rafaj s tím, že představenstvo s tímto postupem souhlasí.

Zároveň dodal, že zatím nebylo upřesněno, za jaké pohledávky a kdy se mateřská společnost ostravskými akciemi zaručí. „Bude to záviset především na budoucím vývoji vzájemných vztahů mezi členy skupiny ArcelorMittal, především na případných dalších jednáních mezi jednotlivými obchodními partnery," zaznělo na valné hromadě.

Podle Rafaje navíc tento postup není zdaleka nestandardní. "Moc dobře víte, že zástava akcií není u nás nic zvláštního, jen to často není ve prospěch společnost," řekl jednomu z minoritních akcionářů v diskusi. O tom, jaké pohledávky společnost zaštítila, se akcionáři mají podle návrhu dozvědět až po skončení účetního období.

Hlasité protesty ani dohadování nakonec nebylo menšinovým akcionářům nic platné. Svými hlasy na překazení plánu představenstva nestačili. Pokud tedy bude mít mateřská společnost zájem, může akcie ostravských hutí po pět let využívat jako zástavu, v počtu maximálně 2 942 milionů kusů. To odpovídá hodnotě necelých tří miliard korun. 

Půjčky s minimálním úrokem

Malí akcionáři opakovaně kritizují také poskytování mimořádně výhodných půjček mateřské společnosti na úkor vyplácení dividend.

Menšinoví akcionáři protestují proti postupům vlastníka ArcelorMittal Ostrava.
Menšinoví akcionáři protestují proti postupům vlastníka ArcelorMittal Ostrava. | Foto: Jaroslav Plouhar

„Arcelor Mittal Ostrava půjčila podstatnou část nerozděleného zisku posledních let ve výši přibližně 25,4 miliard korun s neuvěřitelně nízkým úrokem různým podnikům v Mittalově skupině. Nyní se chystá zastavit akcie, aby tohle netransparentní hospodaření mohlo pokračovat," dodal Psota. Tvrdí, že jen na kurzových ztrátách tak společnost přišla o 750 milionů korun.

Menšinoví vlastníci upozorňují, že pokud by ArcelorMittal půjčku nesplácel, zastavené akcie rázem ztratí svou hodnotu a nebudou na volném trhu prodejné. Vedení společnosti se k záměru před valnou hromadou nechtělo vyjadřovat.

Kvůli nevýhodným půjčkám vlastní mateřské společnosti už menšinoví akcionáři podali na Arcelor Mittal žalobu.

Slibovali investice, ale nic se neděje

Ocelářský gigant Mittal Steel koupil někdejší Novou Huťv privatizaci v roce 2003. Už o rok později se představenstvo společnosti dostalo do sporu s menšinovými akcionáři, když ostravské hutě poskytly dlouhodobou půjčku formou revolvingového úvěru společnosti LNM Technologies, sesterské firmě Mittalova holdingu.

V roce 2005 se ArcelorMittal dostal do sporu s Českou republikou kvůli svému vyloučení z privatizace Vítkovice Steel. Výsledkem tahanic byla arbitráž, kterou stát v roce 2007 vyhrál. Ve stejném roce začala jednání o odprodeji státního podílu v hutích za 7 miliard korun. Tuto částku však holding nevyplatí České republice najednou, ale bude ji postupně splácet celých šest let.

Minoritní akcionáři stále hlasitěji upozorňují na to, že ArcelorMittal Ostrava zadržuje zisk ve výši přibližně 40 miliard korun. Nejenže nevyplácí akcionářům dividendy, ale tento zisk ani neinvestuje zpět do hutí tak, jak kdysi majitel holdingu Lakšmí Mittal při návštěvě Ostravy sliboval. Namísto toho půjčily ostravské hutě přes 25 miliard korun své mateřské společnosti na velmi nízký úrok.

Hospodářská krize navíc na hutě tvrdě dopadla. Snižování poptávky donutilo v květnu huť odstavit třetí ze čtyř vysokých pecí, o práci přišla asi tisícovka lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy