Agentura Moody's snížila dílčí ratingy českých bank

Ekonomika Ekonomika
18. 8. 2009 8:40
Experti tvrdí, že poklesla jejich schopnost dostát závazkům plynoucím z korunových depozit
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Agentura Moody's snížila dílčí ratingy největších českých bank. Horší vysvědčeni vystavila ČSOB, České spořitelně i Komerční bannce.

Informují o tom dnešní Hospodářské noviny s tím, že u těchto bank poklesla  jeden stupeň - z Aa3 na A1 - jejich schopnost dostát závazkům plynoucím z korunových depozit.

Analytici Moody's předpokládají, že v případě zhoršení ekonomické situace by Česká národní banka či stát nemohly kvůli špatnému stavu veřejných financí bankám pomoci. Tato schopnost se podle Moody's zhoršila a ratingy bankovních depozit byly sníženy na stejnou úroveň, jako mají české státní dluhopisy.

Analytici bankám věří

"Dříve byla případná systémová pomoc státu pro banky spíše teoretická a byla hodnocena dobře. Nyní, když se zhoršila situace matek českých bank a vzhledem ke stávající rozpočtové situaci, je otázkou, zda by stát byl ochoten bankám v problémech výrazněji pomáhat, což snížení ratingů reflektuje," komentoval to pro lidst E15 šéf české pobočky Moody's Petr Vinš. "Přesto si myslíme, že k tomu nedojde a banky situaci ustojí samy," dodal.

"Zvláště kvůli napjatému rozpočtu se nyní prostor pro případnou pomoc o něco snížil. Proto došlo ke snížení ratingu depozit v místní měně," cituje list analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatku.

Revizi ratingů Moody's zahájila koncem května. Finanční situace bank ale zůstává silná, zde Moody's potvrdila stávající rating, ovšem s negativním výhledem. Zhoršuje se totiž jejich operační prostředí.

Co Moody's vyčítá?

Moody's zároveň označila u každé instituce vnitřní rizika.

Například Česká spořitelna je podle agentury ohrožena svým velkým portfoliem spotřebitelských úvěrů, které mají vyšší riziko, a také svou expozicí vůči realitnímu sektoru.

Komerční bance údajně plynou rizika z toho, že má ve svém úvěrovém portfoliu soustředěno několik velkých klientů a dále, že je příliš exponována v sektoru malých a středních podniků. Jejich úvěry jsou zhoršením ekonomického prostředí ohroženy podle Moody's více než jiné druhy půjček.

Situace ČSOB je pak prý podobná jako u Komerční banky.

 

Právě se děje

Další zprávy