Pojišťovacích podvodů přibývá, lidé se neváhají poranit

Veronika Skálová Veronika Skálová
18. 8. 2009 18:00
Nejčastější podvody jsou s auty, ale přibývá i případů sebepoškozování
Tahle nehoda rozhodně podvodem nebyla. Ale údajně až 35 procent těch, které lidé pojišťovnám hlásí, se odehrálo jinak nebo vůbec ne.
Tahle nehoda rozhodně podvodem nebyla. Ale údajně až 35 procent těch, které lidé pojišťovnám hlásí, se odehrálo jinak nebo vůbec ne. | Foto: HZS-ZLK

Brno - Porazit strašáka hospodářské krize a díky své mazanosti přijít snadno k penězům se snaží stále více lidí. A první na ráně jsou při takových pokusech pojišťovny, které letos odhalují rekordní počty podvodů.

"Během prvních šesti měsíců letošního roku odhalila Česká pojišťovna 676 pojistných podvodů za více než 121 milionů korun. Počtem případů tak už v letošním pololetí dotahuje statistika celý loňský rok, kdy detektivové pojišťovny odhalili 703 podvodů," uvedl mluvčí největší tuzemské pojišťovny Václav Bálek.

Nejčastěji se snaží lidé vymámit z pojišťoven peníze za škodu způsobenou na autě nebo motocyklu.

"Na vrcholu žebříčku nejčastějších pokusů se drží podvody s automobily," konstatoval mluvčí ČSOB Pojišťovny Tomáš Hejda.

A podle všeho jde o celosvětový fenomén. "Podle světových statistik patří mezi pojistné podvody čtrnáct procent všech případů, které klienti hlásí pojišťovnám, v případě automobilů a motocyklů je to prý dokonce 35 procent," dodal Bálek.

Stejně tak se pojišťovny shodnou i v tom, že nejvíc podvodů odhalí v lidnaté Praze. "Ve druhém čtvrtletí však Prahu ve výši odhalené podvodné částky předstihl Karlovarský kraj, byť šlo o menší množství případů," podotkl mluvčí České pojišťovny.

Touha po penězích někdy bolí

Odborníci z pojišťoven se shodují v tom, že rostoucí množství pojistných podvodů ovlivňuje hospodářská recese. A lidé si často neváhají sáhnout na zdraví, aby vysokou sumu z pojistky získali.

Lidé z ČSOB Pojišťovny s v poslední době s několika případy sebepoškozování za účelem vyplacení pojistky setkali. "Vyšetřovatele například zaujala nehoda muže, který při sekání trávy přišel o dva prsty na ruce. Údajně se snažil zpod sekačky vytáhnout suchou větev a ruka se mu dostala pod nože," popsal na první pohled uvěřitelný případ Tomáš Hejda.

Podezřelejší však bylo, že krátce před úrazem uzavřel muž u tří různých pojišťoven pojistky na vysokou částku. Postupně se objevila další podezřelá fakta. Večer před údajným sekáním trávy totiž sněžilo a v době, kterou muž uvedl jako čas úrazu, už bylo nepochybně šero.

"Nakonec se přiznal, že si prsty sám usekl sekerkou a zpětně uzavřel pojistné smlouvy, aby získal finanční plnění od všech pojišťoven," dodal Hejda.

Podobné případy se podle něj množily i za finanční krize ve 30. letech. Vidina až milionových částek může být pro mnohé lákavá. Cena je však velmi vysoká.

"Posuzovat úrazy, které si někdo způsobí sám úmyslně, je z lidského hlediska velice obtížné a s těmito lidmi soucítíme. Z pohledu pojišťovací legislativy však jde o pojistný podvod, a pojistné plnění proto nelze vyplatit," konstatoval Zdeněk Horáček, vedoucí oddělení forenzního auditu ČSOB Pojišťovny, které podezření z podvodu prověřuje.

 

Právě se děje

Další zprávy