Česko přichází o zájem turistů. Nejvíc trpí Morava

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 8. 2009 10:15
Krásy Česka obdivovalo ve 2. čtvrtletí o osm procent turistů méně
Panorama Hradčan přijelo obdivovat méně turistů než vloni.
Panorama Hradčan přijelo obdivovat méně turistů než vloni. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Další zahraniční turisté zmizeli z České republiky. To není scénář filmového hororu, ale slova čísel o cestovním ruchu v letošním druhém čtvrtletí. Zveřejnil je dnes Český statistický úřad.

Podle jeho údajů bylo období od letošního dubna do června nejhorším druhým čtvrtletím za posledních osm let. Turisté si za tři měsíce dopřáli celkem 8,8 milionu noclehů v některém ubytovacím zařízení. Od loňského roku to představuje pokles o 8,6 procenta. U zahraniční klientely byl pokles ještě výraznější - 10, 1 procenta.

Místo kempu raději do lázní

"K mírnému nárůstu přenocování došlo pouze u čtyřhvězdičkových hotelů, a to o 1,3 procenta. Na celkovém poklesu se nejspíš v červnu podílelo i nepříznivé počasí, které srazilo počet přenocování v kempech o 31 procent v porovnání se stejným obdobím loňského roku," uvedl úřad ve své zprávě.

To potvrzují i ti, kdo v cestovním ruchu pracují. "Čeští turisté zatím vyhledávali ,krytou' zábavu, do kempů se jim moc nechtělo a jejich zájem se obracel i na wellness pobyty. Velký zájem byl ve druhém čtvrtletí o balíčky v nabídce last minute. Lidé zřejmě vyčkávali na to, jaké bude počasí a jaká bude jejich finanční situace," uvedl Richard Šipoš z portálu Spa.cz.

Podle něj většina hotelů, které s webem spolupracují a poskytují wellness služby, měla téměř naplněné kapacity.

O trvalém zájmu Čechů o domácí lázně svědčí i čísla. Zatímco celkově poklesl počet noclehů v lázeňských zařízeních o 6,2 procenta a u zahraničních klientů dokonce o 14,6 procenta, Češi nocovali v lázních téměř stejně často jako před rokem. Statistici zaznamenali pokles o pouhé 0,2 procenta.

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Leťte na dovolenou do slunné Itálie!

    Nejvíc turistů chybí na jihu Moravy

    Odliv turistů, a především těch ze zahraničí, se dotkl bez výjimky všech regionů. Nejcitelněji jej však pocítila jižní Morava, kde patří k nejpopulárnějším destinacím Lednicko-valtický areál. Navzdory tomuto lákadlu však do kraje přijelo o 17,4 procent turistů méně než vloni. Podobně se situace v cestovním ruchu vyvíjela i na Liberecku, kde přišli meziročně o 16,3 procenta turistů.

    O plně obsazených pokojích si většina hoteliérů či majitelů penzionů mohla nechat jen zdát. Podle statistiků byla průměrná obsazenost těchto ubytovacích zařízení 41,1 procenta, což představuje snížení o 3,3 procentního bodu. Největší zásah dostaly od hospodářské krize nejluxusnější hotely. Těm, které se chlubí na svém vývěsním štítu pěti hvězdami, poklesla obsazenost o 11,2 procentního bodu.

    Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur upozorňuje, že Český republika zažívá v porovnání se zbytkem Evropy mnohem výraznější pokles zájmu turistů. A že jej navíc nelze plně přičítat hospodářské krizi, protože začal již dlouho před jejím přenosem na starý kontinent.

    "Důvodem poklesů není evidentně jen současná ekonomická krize a tím nechuť lidí utrácet za cestování, ale navíc také trvalé neřešení notoricky známých problémů. Patří mezi ně šidící taxikáři, kapsáři, nepoctivé směnárny a další potíže, o kterých se píše ve všech průvodcích o České republice. Problémem je také chybějící turistická infrastruktura v mimopražských regionech což je brzdou  v případě takzvaných druhých návštěv především západoevropských turistů," konstatoval mluvčí a viceprezident asociace.

     

    Právě se děje

    Další zprávy