Polí s geneticky upravenou kukuřicí ubylo. Vůbec poprvé

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 8. 2009 12:34
Prodat geneticky upravenou kukuřici je stále těžší
Nejznámějším odpůrcem geneticky upravené kukuřice je hnutí Greenpeace.
Nejznámějším odpůrcem geneticky upravené kukuřice je hnutí Greenpeace. | Foto: Greenpeace

Brno - Odpůrci geneticky upravované kukuřice v Česku si mohou mnout ruce. Poprvé za čtyři roky, kdy je u nás její pěstování povoleno, se pěstuje na menší ploše než o rok dřív.

Namísto 8 380 hektarů, na nichž takzvaná Bt kukuřice rostla loni, ji letos zemědělci pěstují jen na 6 480 hektarech. A podle údajů ministerstva zemědělství se snížil také počet těch, kdo geneticky upravenou plodinu pěstují. Od loňska se Bt kukuřice zřeklo 46 pěstitelů.

Geneticky modifikovaná Bt kukuřice je odolnější proti zavíječi kukuřičnému, ale v České republice ji zatím potravinářský průmysl nesmí využívat.

Kolik se pěstovalo?

Bt kukuřice v Česku

  • 2005 - 270 ha
  • 2006 - 1 290 ha
  • 2007 - 5 000ha
  • 2008 - 8 380 ha
  • 2009 - 6 480 ha

"Hlavním důvodem poklesu je problematický odbyt pro tento typ kukuřice, kterou je nutno oddělovat od klasické produkce kukuřice a označovat jako geneticky modifikovaný organismus," uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Dalším důvodem je podle něj celkový pokles ploch kukuřice pěstované na zrno. Jejich rozloha se od loňského roku snížila o 16 tisíc hektarů. ČTK také upozornila, že osivo geneticky upravené kukuřice je dražší než obyčejné, a určitý vliv tedy mohla mít na pokles ploch i hospodářská krize.

Nepotřebuje tolik chemie a má vyšší výnos

Ačkoliv mají geneticky upravené plodiny řadu odpůrců především mezi ekology, kteří varují před jejich nekontrolovaným šířením mezi původní druhy, zastánci argumentují kladnými dopady právě na životní prostředí. Vede podle nich ke snížení množství užívaných chemikálií, a šetří tak půdu i podzemní vody.

"Bt kukuřice je přínosem zejména pro primární produkci, kdy dochází, v případě lokálního škodlivého výskytu zavíječe kukuřičného, k významnému snížení napadení rostlin plísněmi a významně nižšímu poškození porostu. Zároveň jsou zaznamenány i vyšší výnosy v průměru o 10 procent v porovnání s klasickými hybridy," upozornil Vorlíček s tím, že ministerstvo tento vývoj nepovažuje za dobrý.

Dopady genetické modifikace plodin na ekosystém i jejich konzumenty však stále zkoumají i vědci. Před nedávnem například zjistili, že upravená kukuřice snižuje plodnost a porodní váhu u myší, které jí byly vykrmovány.

 

Právě se děje

Další zprávy