Developer ECE chce od Česka v arbitráži 1,8 miliardy

Ekonomika Ekonomika
11. 8. 2009 12:57
Developer tvrdí, že jeho stavba stojí protizákonně.
Brněnskou Galerii Vaňkovka také postavilo a spravuje ECE.
Brněnskou Galerii Vaňkovka také postavilo a spravuje ECE. | Foto: Tomáš Adamec

Brno - Téměř dvě miliardy korun požadují v arbitráži po České republice investiční společnosti developera ECE Projektmanagement, který v Česku staví nákupní centra. Předmětem sporu je stavba Galerie Liberec. Informovala o tom ČTK s odvoláním na jednatele společnosti ECE Josefa Tobka.

Německý developer tvrdí, že stavba nákupního centra je v současnosti zablokována kvůli protiprávnímu jednání českých úřadů při jejím povolování. Suma 1,8 miliardy korun, tedy 70 milionů eur, má být náhradou škody, která zablokováním stavby vznikla.

"Developerská skupina ECE Projektmanagement již loni v listopadu zaslala své nároky na náhradu škody ministerstvu financí. V následujících šesti měsících pak ministerstvo financí nepřistoupilo během smírčích řízení na žádnou kompenzaci, a tudíž byla ECE nucena podat arbitráž," uvedlo vedení společnosti ve svém vyjádření.

Česko nechce zaplatit ani korunu

Ministerstvo financí však nároky ECE Projektmanagement neuznává a již vypsalo výběrové řízení na právní zastupování státu při smírném řešení sporů a v rozhodčích řízeních s ECE. "Cílem státu je, aby nemusel na konci arbitráže zaplatit ani korunu," poznamenal mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Stavba nákupního centra Galerie Liberec byla zastavena poté, co se společnost odvolala proti původnímu územnímu rozhodnutí. Přípravu výstavby navíc provázely spory s konkurenční firmou Multi Development, která poblíž plánované Galerie staví jiné nákupní centrum.

Liberecký magistrát a krajský úřad původně tuto firmu neuznali jako účastníka stavebního řízení, rozhodnutí však vloni zvrátilo ministerstvo pro místní rozvoj. Podle ECE postupovalo ministerstvo v rozporu se zákonem.

 

Právě se děje

Další zprávy