ČSOB zvýšila v krizi zisk, jako jediná z velkých bank

Ekonomika Ekonomika
6. 8. 2009 14:38
Banka za první pololetí vydělala 5,92 miliardy

Praha - Skupina Československé obchodní banky zvýšila v letošním prvním pololetí čistý zisk na 5,92 miliardy korun. Meziročně je výsledek lepší o 7,3 procenta.

ČSOB tak jako jediná z největších čtyř tuzemských bank zlepšila hospodářský výsledek. I ostatní banky nicméně v krizi zůstávají ziskové.

České UniCredit Bank klesl čistý zisk v pololetí téměř o polovinu na 1,2 miliardy korun, Komerční bance o desetinu na 5,8 miliardy korun a České spořitelně o 4,4 procenta na 6,3 miliardy korun.

Celková bilanční suma ČSOB klesla meziročně o tři procenta na 899,8 miliardy korun, i tak ale zůstává největší českou bankovní skupinou (podle tohoto ukazatele).

Objem úvěrů poskytnutých skupinou ČSOB meziročně vzrostl o devět procent na 407,7 miliardy korun. Z toho nejrychleji rostly spotřebitelské úvěry (meziročně o 23 %), úvěry ze stavebního spoření (o 22 %) a hypotéky fyzickým osobám (o 19 %). V poskytování úvěrů podnikatelům už byla banka opatrnější - u malých a středních podniků vzrostly o pět procent, ale u velkých podniků klesly o dvě procenta a leasing klesl o osm procent.

Podíl úvěrů ke vkladům dosáhl ke konci června 67,7 procenta. Přijatá depozita převyšují poskytnuté úvěry o více než 155 miliard korun.

Vklady se v prvním pololetí zvýšily meziročně o sedm procent na 484,6 miliardy korun. Úvěry více než 90 dní po splatnosti se na celkovém počtu podílejí 2,9 procenty. 

Provozní výnosy ČSOB stouply meziročně o 18 procent na 16,8 miliardy, provozní náklady vzrostly o procento na 7,15 miliardy korun.

Belgická skupina KBC, která vlastní českou ČSOB, se ve druhém čtvrtletí vrátila do zisku. Meziročně se sice čistý zisk propadl o téměř 40 procent, nicméně dosáhl 302 milionů eur. Předchozí tři čtvrtletí skončila belgická bankovní a pojišťovací skupina ve ztrátě (v lednu až březnu činila 3,6 miliardy eur).

 

Právě se děje

Další zprávy