ČNB snížila úrokové sazby na rekordní minimum

Petr Kučera Petr Kučera
6. 8. 2009 13:03
Dvoutýdenní repo sazba klesne o čtvrtinu procentního bodu na 1,25 procenta.

Praha - Bankovní rada České národní banky dnes snížila úrokové sazby na rekordní minimum. Klíčová dvoutýdenní repo sazba klesne od 7. srpna o 25 bazických bodů na 1,25 procenta.

Diskontní sazba tak klesne na 0,25 procenta a lombardní sazba na 2,25 procenta.

Jde o nejnižší úroveň takzvaných měnověpolitických sazeb v historii České republiky. Dnešní snížení sazeb analytici spíše očekávali, i když postupem týdne přibývaly i argumenty pro jejich zachování.

Nižší sazby ČNB obvykle zlevní i úvěry od komerčních bank, mohou tedy pomoci domácnostem (levnější hypotéky) i firmám. V posledních měsících však tato přímá úměra v Česku neplatí, komerční banky na výrazné snížení sazeb ČNB prakticky nezareagovaly.

Podle analytiků jde o poslední snížení úrokových sazeb v období hospodářské recese. Sazby se nyní pravděpodobně delší dobu měnit nebudou. V příštím roce pak analytici čekají jejich pohyb směrem vzhůru.

„Při potvrzení prognóz, podle nichž by se měla česká ekonomice v příštím roce začít zotavovat, lze očekávat, že někdy v polovině příštího roku by mohly jít sazby nahoru," říká hlavní analytik Patria Finance David Marek.

Také podle analytika ČSOB Petra Dufka je dnešní krok ČNB už zřejmě posledním v řadě snižování sazeb. "Nyní nejspíše už nastává období stability, které potrvá do doby viditelnějšího oživení hospodářství," dodává.

Do třetice i analytik Raiffeisenbank Michal Brožka se domnívá, že klíčová úroková sazba už dosáhla svého dna. "S jejím zvýšením počítáme až v příštím roce," říká. Nadále doporučuje kupovat české vládní dluhopisy se splatností nad pět let.

Nízkými sazbami se ČNB snaží podporovat ekonomiku. "Problém je v tom, že komerční banky kontinuální snižování základní sazby téměř nereflektují a tržní úročení je stále na neadekvátně vysoké úrovni," připomíná analytik společnosti Citco-finanční trhy Tomáš Volf.

Banky jsou podle něj velmi opatrné a je více než pravděpodobné, že i přesto, že půjdou s úroky přeci jen dolů, nároky například na poskytnutí hypotéky zůstanou tvrdé. "Do budoucna se dá čekat, že bankovní domy svedou souboj o bonitní klienty," říká Volf. Dnešním rozhodnutím ČNB se podle něj otevírá prostor pro konkurenční boj zejména v rámci refinancování hypoték.

Výhled ekonomiky bude chmurnější

"Snížení sazeb přichází ve vhodnou chvíli. Centrální banka sice zveřejní svou novou prognózu až odpoledne, nicméně už nyní je zřejmé, že výhled ekonomiky bude chmurnější než předpokládala předchozí prognóza. Naopak výhled inflace bude mnohem příznivější," říká analytik Petr Dufek z ČSOB.

Podle něj v Česku nyní de facto žádná inflace není. "Když vyloučíme deregulace, tak spotřebitelské ceny fakticky padají. Známky oživení se v ekonomice zatím příliš nevyskytují. Průmysl sice vykázal lepší výsledek než se čekalo, avšak stále je to dvouciferný propad, který zmírňuje především německé šrotovné.," připomíná Dufek. "Je zřejmé, že HDP ve druhém i ve třetím čtvrtletí meziročně padá ještě rychleji než v prvním kvartále a nejistoty naopak narůstají," dodává.

"Poslední posilování koruny a zhoršení makroekonomických dat, pravděpodobně přesvědčily centrální bankéře k tomu, aby ještě jedno snížení sazeb provedli," říká k dnešnímu rozhodnutí  Michal Brožka z  Raiffeisenbank. "Zdá se, že o nižší úroveň sazeb by mohla ekonomice trochu prospět. Nicméně důležité je, že v posledních měsících výrazně klesala averze investorů k riziku, což umožnilo snížení tržních úrokových sazeb," říká.

Evropská centrální banka sazby neměnila

Naopak bankovní rada Evropské centrální banky se dnes podle očekávání rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny na jednom procentu.

Také britská centrální banka podle očekávání sazby neměnila, zůstávají na 0,50 procentech.

 

 

Právě se děje

Další zprávy