Přebytek zahraničního obchodu je 2. nejvyšší v historii

Ekonomika Ekonomika
6. 8. 2009 9:11
Vývoz i dovoz klesají už devátý měsíc za sebou

Praha - Bilance zahraničního obchodu České republiky skončila v červnu přebytkem 20,4 miliardy korun, který byl meziročně o 6,5 miliardy vyšší. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Vývoz klesl meziročně v běžných cenách o 15,1 procenta, dovoz o 19,3 procenta. Vývoz i dovoz tak klesají už devátý měsíc za sebou. Za posledních dvanáct měsíců v porovnání s předchozími dvanácti měsíci klesl vývoz i dovoz shodně o 13,4 procenta.

Přebytek obchodní bilance dosáhl druhé nejvyšší hodnoty od vzniku samostatné České republiky (po 22,5 miliardách letos v březnu).

"Ke zlepšení celkového salda přispělo především snížení deficitu bilance obchodu s minerálními palivy o šest miliard korun," uvedl statistický úřad ve své zprávě. Přebytek rostl i v obchodě se surovinami, polotovary a materiály či nápoji a tabákem. Záporně na celkovou bilanci působilo snížení aktiva v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím (o 0,9 miliardy) a stroji a dopravními prostředky.

Za překvapivě dobrými výsledky červnového zahraničního obchodu stojí podle analytiků oslovených ČTK především levnější ceny dovážených surovin, hlavně ropy a propad dovozu. Zda je to začátek lepšícího se celkového trendu, zatím podle ekonomů ovšem nelze z jistotou říci.

Pomohl zájem o auta u sousedů

"Červnový výsledek zahraničního obchodu ovlivnila zejména pokračující silná poptávka po automobilech v Evropě," komentuje výsledky ředitel Odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

Počty registrací nových automobilů rostly zejména v zemích, kde mají naši výrobci tradičně silné postavení. V Německu tak došlo k 40% meziročnímu nárůstu a na Slovensku bylo v červnu zaregistrováno dokonce o 57 % více nových automobilů.

Vývoj bilance zahraničního obchodu (klikněte pro zvětšení)
Vývoj bilance zahraničního obchodu (klikněte pro zvětšení) | Foto: ČSÚ

"Výsledná obchodní bilance je také pozitivně ovlivněna stále příznivou směnnou relací. Pozitivním signálem do budoucna je pak zlepšující se podnikatelská nálada u našich obchodních partnerů," dodává Vomastek.

Větší vývoz hlavně do Německa

Kladná bilance vzrostla hlavně v obchodě s Německem a dále pakl s Rakouskem, Itálií a Francií. Naopak ke zhoršení bilance došlo v obchodě s Polskem (dostal se do deficitu), vzrostl i schodek obchodu s USA.

Se zeměmi Evropské unie je bilance v přebytku 41,8 miliardy (meziroční pokles o miliardu), s nečlenskými státy je v deficitu 21,3 miliardy korun (zlepšení o 7,5 miliardy).

 

Právě se děje

Další zprávy