Schodek rozpočtu roste, už přesáhl 76 miliard

Ekonomika Ekonomika
3. 8. 2009 14:05
Výrazně klesly příjmy z hlavních daní i pojistného
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dvojnásobný než jaký měl být podle schváleného rozpočtu na konci celého roku. Takový je ke konci července schodek českého státního rozpočtu. Podle ministerstva financí dosáhl už 76,2 miliardy korun.

Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci července dosáhly 586,8 miliardy, výdaje 663 miliardy korun.

Na poklesu příjmů se podle ministerstva financí podílely především chybějící daně a poplatky. Stát vybral méně než vloni u všech "velkých" daní - tedy DPH, spotřební daně a daně z příjmů právnických i fyzických osob.

Zatímco podle rozpočtu z loňského prosince se měly příjmy z daní a poplatků meziročně zvýšit o 9,4 procenta, ve skutečnosti klesly o 11,1 procenta, tedy o 35,2 miliardy.

Výrazně (o 14,4 miliardy) klesly také příjmy z pojistného na sociální zabezpečení - meziročně jsou nižší o 6,4 procenta. Rozpočet přitom počítal s meziročním růstem 2,9 procenta.

Výdaje státního rozpočtu vzrostly meziročně o 44,5 miliardy, což je o 7,2 procenta. Schválený rozpočet po změnách předpokládal nárůst o 9,7 procenta.

Největším objemem se na výdajích podílejí sociální dávky - tvoří 36,6 procenta plánovaných výdajů.

Hospodaření rozpočtu v samotném červenci skončilo schodkem 7,9 miliardy korun (vloni v červenci to bylo 14,9 miliardy). Za celé první pololetí je však výsledek horší o 85,4 miliardy (vloni ke konci července totiž rozpočet vykazoval přebytek 9,3 miliardy).

Schválený rozpočet počítal za celý letošní rok s deficitem 38,3 miliardy korun, kvůli ekonomické krizi však schodek podle zatím posledních odhadů ministerstva financí naroste na zhruba 165 miliard. Topolánkova vláda totiž počítala s růstem ekonomiky o 4,8 procenta, nejnovější prognóza ministerstva naopak odhaduje propad HDP o 4,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy