Na boj s krizí už vlády utratily přes 10 bilionů dolarů

Ekonomika Ekonomika
4. 8. 2009 17:52
Největší schodky od druhé světové války

Washington - Globální ekonomická recese už stála vlády na celém světě přes deset bilionů dolarů. S odvoláním na Mezinárodní měnový fond (MMF) to oznámila BBC.

Tato částka odpovídá deseti milionům milionů dolarů. Jinými slovy sumě, při které je za jedničkou 13 nul.

Vyspělé země podle MMF poskytly svým ekonomikám 9,2 bilionů dolarů vládní pomoci, rozvojové země pak „jen" 1,6 bilionů dolarů. Celkem 1,9 bilionů dolarů tvoří už vydané peníze, zbytek jsou záruky a půjčky.

Největší schodky od druhé světové války

Vlády podle MMF většinu svých peněz dostanou zpět, až se ekonomika zlepší. Velké deficity jim přesto zůstanou. U nejvyspělejších zemí skupiny G20 to letos bude podle propočtů fondu až 10,2 % HDP, největší schodek ve většině z těchto zemí od druhé světové války.

Největší rozpočtový schodek mají USA s 13,5 % HDP, následují Velká Británie s deficitem 11,6 % HDP a Japonsko s deficitem 10,3 % své roční ekonomické produkce.

V roce 2010 si ale USA s Velkou Británií místa vymění. Spojenému království naroste schodek na 13,3 % HDP a USA klesne na 9,7 % HDP.

Důvody obrovských schodků jsou dlouho známé: recese obrala státy o velkou část jejich příjmů z daní, zatímco je ve stejnou dobu nutí vydávat obrovské peníze ve snaze zamrzlou ekonomiku opět oživit.

Například státy G20 vydají letos podle MMF na stimulační opatření 2 % HDP, v roce 2010 pak 1,6 % HDP.

Účinnost podpůrných opatření je podle MMF jen těžko měřitelná. Na omezení závažnosti a hloubky krize měla ale podle fondu v souhrnu velký vliv. Podle odhadů MMF podpořilo růst ekonomiky v zemích G20 o hodnotu mezi 1,2 až 4,7 %.

Dluh Japonska: přes tři roky výkonu ekonomiky

V podpoře poptávky jsou podle MMF výšené výdaje účinnější než daňové škrty. Nejlépe však fungují ve spojení s volnější měnovou politikou a celosvětově koordinovaným způsobem.

Odhady MMF, které mají sloužit jako podklady pro zářijový summit G20 v Pittsburghu, také mimo jiné ukazují, jak moc krize dlouhodobě poškozuje veřejné finance.

Do roku 2014 podle jeho odhadů vzroste vládní dluh v Japonsku na 239 % HDP, tedy na více než dvojnásobek ročního výkonu tamní ekonomiky. V Itálii bude tou dobou vládní dluh dosahovat 132 % HDP, v USA 112 % HDP a ve Velké Británii 99,7 % HDP, čímž se tamní vládní dluh od roku 2007 více než zdvojnásobí.

MMF: veřejné finance potřebují reformy

MMF zatím radí v krátkodobém měřítku ve stimulačních opatřeních pokračovat. Má však také vzkaz, který by před říjnovými volbami neměl zapadnout ani v Česku. Vlády podle této prestižní mezinárodní instituce mají najít důvěryhodnou cestu ke dlouhodobému snížení schodků.

Na zářijovém summitu se chtějí členové G20 zaměřit právě na efektivnost svých stimulačních opatření a regulace bankovnictví.

Podívejte se na vtipy o krizi:

 

Právě se děje

Další zprávy