Ceny v eurozóně klesají, analytikům se to ale nelíbí

Ekonomika Ekonomika
31. 7. 2009 12:42
Spotřebitelské ceny meziročně klesly o 0,6 procenta
Foto: Reuters

Brusel - Meziroční míra inflace v eurozóně dosáhla v červenci záporné hodnoty minus 0,6 procenta a naplnila tak předpověď odborníků. Vyplývá to z odhadu Eurostatu.

"Je to vůbec nejnižší míra inflace v zemích, které dnes platí eurem, za posledních 50 let," řekl agentuře Reuters Martin van Vliet z ING.

Poprvé se eurozóna ocitla v deflaci v červnu, kdy ceny vůbec poprvé v historii poklesly (minus 0,1 procenta). 

Absolutní pokles cen, tedy takzvanou deflaci, analytici pro letní měsíce předpovídali. Nicméně o něco mírnější, než k jaké podle odhadů Eurostatu nakonec došlo. Propad podle analytiků způsobily především klesající ceny energií.

Analytici většinou očekávají, že v dalších měsících by se měl vývoj obrátit a na konci roku zamíří spotřebitelské ceny mírně vzhůru.

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Využijte klesajících cen v Evropě a vyberte si dovolenou

    Přestože pro samotné spotřebitele se zdá být pokles ceny dobrou zprávou, může mít drtivý dopad na celou ekonomiku. Odrazí se totiž v tržbách firem, které už nyní mají dost problémů. Důsledkem budou další úspory, výpovědi a rostoucí nezaměstnanost.

    "Nemyslím si, že by se lidé měli tak obávat o vývoj inflace. Myslím, že bychom se měli více soustředit na to, jak oživit hospodářský růst," řekl nicméně před nedávnem generální tajemník OECD Angel Gurría.

     

    Právě se děje

    Další zprávy